stagecd_bc26a328

The Band

Stage Fright

(50th Anniversary Edition)

Categorie:

door Ed Muitjens

23-05-2021

Hoe evenaar je perfectie? Dat is een vraag waar The Band rond 1970 zomaar eens mee geworsteld zou kunnen hebben. Hun voorafgaande albums Music From Big Pink en The Band zijn namelijk ankerpunten in de historie van de americana en wisten sublimiteit te omarmen. Zo goed als deze twee albums werd het na de jaren ’60 niet meer, maar hun derde plaat, Stage Fright, komt verdomd dicht in de buurt.

In twaalf dagen werden tien liedjes opgenomen die grotendeels door Robbie Robertson zijn geschreven en iets meer de rockkant van de vier Canadezen en die ene Amerikaan etaleerden. Over de gehele linie wordt misschien het exceptionele gemist dat met name het tweede album zo kenmerkt, maar vijftig jaar later blijkt Stage Frigth nog steeds een uitzonderlijk goede collectie liedjes te bevatten.

De ‘gewone’ cd-versie telt twee schijven. Het werkt verfrissend dat op deze heruitgave de nummers in de volgorde zijn geplaatst zoals dat oorspronkelijk voor ogen stond. De eerste cd is verder aangevuld met niet eerder verschenen hotelopnamen. Op de tweede cd is een uitstekend optreden, opgenomen in de Robert Albert Hall, uit 1971 te horen. De belangrijkste troefkaart is echter het nog maar eens opgepoetste geluid waardoor bijvoorbeeld The Shape I’m In lekker stevig uit de boxen knalt en het heerlijk meezwieren is op het kermisorgeltje van Garth Hudson in All La Glory. Deze 50th Anniversary Edition is een heruitgave die er toe doet.

Label: Capitol (Universal Music)


Releasedatum: 12/02/2021

Deze review verscheen ook in popmagazine Heaven.