a1133587655_10

Riley Downing

Start It Over

Categorie:

door Rein van den Berg

13-05-2021

The Deslondes is een groep uit New Orleans, Louisiana. Hun muziek mixt invloeden van folk, bluegrass, americana, blues gospel, zydeco, en wat al niet. De bandnaam was oorspronkelijk Tumbleweeds, maar werd na hun (inmiddels zeer schaars verkrijgbare) debuut, Holy Cross Blues (2012), veranderd. Bandlid Sam Doores bracht eind 2019 een voortreffelijke titelloze soloplaat uit, en nu is het de beurt aan Riley Downing. Geen idee wat te verwachten, maar wanneer New West Records van de partij is mag je, is mijn gedachte, gerust spreken van veelbelovend. Na Hurry Home, het laatste album van The Deslondes, ging Riley terug naar Missouri. Brood op de plank als loodgieter bij zijn broer in de zaak. Na een tijdje ging zijn creativiteit opnieuw borrelen, en ontstond een wederzijds plezierige samenwerking (op afstand weliswaar) met John James Tourville (een ander voormalig lid van dezelfde band). Toen vervolgens producer Andrija Tokic erbij betrokken werd, gingen de zaken serieus rollen. Heerlijk hoe een pauze wederom ruimte maakt voor frisse ideeën en een hernieuwd perspectief. Songs werden geschreven en ideeën werden verder uitgewerkt tussen deze drie.

Toen ze na verloop van tijd elkaar ontmoeten in Dre’s Bomb Shelter Studios te Nashville hadden ze een fijn setje aan songs paraat, en, dankzij de studio, een uitgelezen stel musici tot hun beschikking. Uitsluiten gasten die hun diensten elders al lang hadden bewezen. Wat te denken van iemand als Jimmy Lester. Bekend van onder meer Los Straightjackets en Blaze Foley. Het zal toeval zijn, want bij het beluisteren van dit solodebuut van Riley Downing was mijn allereerste associatie juist Blaze Foley. Downing heeft geen uitgesproken zangstem, maar dat staat het luisterplezier van Start It Over voor geen seconde in de weg. Ikzelf heb de afgelopen periode eveneens opnieuw energie moeten vergaren om hernieuwd plezier in mijn werk te krijgen, en het was heerlijk om overtollige ballast los te laten, en te inventariseren welke beren op de weg lagen. Fijn dat er ruimte was voor pas op de plaats, want daarna haal je opnieuw adem met volle teugen, waarbij je ook fysiek weer opveert. Het gevoel dat je herboren bent, dat is zo heerlijk.

Dat gevoel krijg je bij het beluisteren van Start It Over. Druk is van de ketel, en dat lucht op. Benieuwd of deze hernieuwde inspiratie tot meer gaat leiden, wie weet wordt the Deslondes fris leven ingeblazen. Start It Over is alvast mijn lenteplaatje!

Label:
New West Records


Releasedatum:
14/05/2021

Sam Doores