polwart-mill

Karine Polwart & Dave Milligan

Still As Your Sleeping

Categorie:

door Rein van den Berg

02-10-2021

Het muzikale aanbod is dit jaar wellicht minder waar het aantallen betreft, maar zeker niet in kwalitatieve zin. Onverminderd verschijnen topplaten! De carrière van Karine Polwart volg ik al jaren, waarbij vooral haar beginperiode mij lief is. Haar album Wind Resistance (uit 2017) sloot minder aan bij mijn verwachtingen, waardoor ik, uit budgetoverwegingen, besloot haar Scottish Songbook (2019) niet fysiek te kopen, maar mij te beperken tot een digitale versie. Bij het verschijnen van deze nieuwe, Still As Your Sleeping, werd ik in de eerste plaats aangetrokken door de zeer smaakvolle hoes. Een opmerkelijk design gemaakt door Jenni Douglas. Het verstilde hoesontwerp sluit mooi aan bij de eenvoud van de muziek op dit album.

Met een totale speelduur van bijna 45 minuten blijft het tweetal Polwart en Milligan boeien. Karine neemt de vocalen voor haar rekening, en David speelt piano. Meer au naturel kan bijna niet. Verstilde Schotse folk, waardoor een album is ontstaan waarvan ik vind dat Karine Polwart ouderwets boven zichzelf uitstijgt. Muziek waarvan de houdbaarheid gegarandeerd is voor een langere periode dan veel reguliere platen.

Fascinerend hoe een enkele stem, met piano, zoveel indruk weet te maken. Wat te denken van een mooie traditionele song, zoals Ae Fond Kiss, waarmee dit album afsluit. Tekst die ruim 200 jaar geleden werd geschreven door de Schotse dichter Robert Burns. Het tweetal begint overigens minstens zo sterk met het uit Noord-Schotland afkomstige Craigie Hill. Een veel gecoverde traditional, maar hier dus in een werkelijk tijdloze versie van Polwart en Milligan. Naast eigen nummers ook prachtige covers van Michael Marra, Alasdair Roberts, Richard Farina en Kate McGarrigle.

Niet alleen vanwege de pakkende uitvoeringen op deze plaat, of het repertoire, maar alles wijst erop dat Karine en David bovenmatig geïnspireerd waren. Een plaat die Karine terugvoert naar het beste uit haar oeuvre, waarbij de klassieke folksong glansrijk in het voetlicht wordt geplaatst. Ook het door Karine zelfgeschreven The Path That Winds Before Us is van een ongelooflijke schoonheid. Inzichtelijke en herkenbaar.

Still As Your Sleeping is een plaat om nadrukkelijk voor te gaan zitten. Herfstklanken die je stil doen staan bij fijne aspecten van ons aards bestaan, naast de kwetsbaarheid ervan. Er zijn van die momenten dat je beseft dat je dankbaar mag zijn. Niet iedereen is zo fortuinlijk, en wat daarbij te denken van onze eigen leefomgeving, de aarde. ‘We find no vestige of a beginning, no prospect of an End’, schreef James Hutton in zijn ‘Theory of the Earth’ (1788). Vrij vertaald: Het spoor van een oorsprong, het uitzicht op een einde. Siccar Point gaat over de vergankelijkheid. Geniet van het moment! Geniet van dit weergaloze album van Karine Polwart en Dave Milligan.

Label:
Hudson Records


Releasedatum:
01/10/2021

The Lost Worlds – Spell Songs

Da Fishing Hands

Cecil Sharp Project 2011