a4287759987_10jg

Carson McHone

Still Life

Categorie:

door Rein van den Berg

20-03-2022

Sedert Corona is mijn cd-inname aanzienlijk genormaliseerd, alsof vraag en aanbod elkaar beter vinden dan voorheen. Na chaotische jaren wist ik tevens mijn muziekverzameling te alfabetiseren en ordenen. Dat gaf rust. Het voornemen om de fysieke geluidsdrager volledige achterwege te laten kwam niet uit de verf. Schijnbaar kwestie van de aard van het beestje. Minderen kan geen kwaad, en afstand doen van muziek, heb ik ondertussen geleerd, geeft ruimte. Niet alleen in de kast, ook, in de bovenkamer. Muziek die uitkwam in de afgelopen jaren wordt tegenwoordig regelmatig erbij getrokken. Vooral albums die ik speelde in de jaren zeventig komen momenteel bovendrijven.
Mogelijk is dat een argument waarom ik mij voelde aangetrokken tot Still Life van Carson McHone. Een opmerkelijk verfrissend album. Volstrekt eigentijds, echter eentje die tegelijkertijd aansluit bij mijn persoonlijke smaak, wellicht vanwege herkenbare muzikale componenten.
Ik lees dat alle songs van Carson McHone zijn, maar dan kun je het nummer Folk Song meteen beschouwen als een geraffineerd stukje jatwerk. Onwillekeurig had ik associaties met de eeuwenoude klassieke folksong Purple Heather, ook wel bekend als the Wild Mountain Thyme. Zelfs bij het gitaarspel in dat nummer zou je zweren dat Richard Thompson voor de gelegenheid was bijgesprongen. Ook niet. Niemand minder dan Daniel Romano die daarvoor verantwoordelijk blijkt. Hij verzorgt op dit album drums, bas, gitaren en wat al niet meer. Mijn kanttekening is allerminst moraliserend bedoeld. Zolang niemand zich hieraan stoort is geen paard over boord. Still Life is vooral een mooi en vlot uitgevoerd album. Een plaat als Still Life behoort tot de betere binnen het volume aan onlangs verschenen albums. Investeer wat luistertijd en je komt daar zelf achter.

Label:
Merge Records


Releasedatum:
25/02/2022