a1702980129_10500

Langhorne Slim

Strawberry Mansion

Categorie:

door Rein van den Berg

01-04-2021

Het muzikale aanbod neemt amper af. Meer bepalend is in hoeverre je bereid bent om op te nemen. Het lijkt eenvoudig, want om jezelf te beschermen hoef je slechts keuzes te maken. Naast voldoende beweging, en gezond eten, schijnt plezier aan muziek beleven je cortisolwaarde te normaliseren. Je zou zeggen hou het simpel, en beperk je tot deze drie eenvoudige voorwaarden.

Langhorne Slim schreef de muziek voor dit album tijdens een creatieve uitbarsting gedurende de maanden maart, april en mei 2020. Zijn woonplaats Nashville was zojuist getroffen door een tornado en men stond daar aan het begin van een veranderende wereld onder Corona. Strawberry Mansion was een volksbuurt in Philadelphia waar beide grootvaders van Slim zijn opgegroeid. Een wereld die Langhorne slechts kent vanwege de verhalen van zijn opa’s. Een wijk die enerzijds rauw was, maar ook het beste in mensen naar boven kon halen. Tenzij de waarheid over de jaren geromantiseerd werd uiteraard. Hoe het ook is, Langhorne Slim was uitermate geïnspireerd tot het maken van dit album. ‘We’ve been raised to behave in Ways. To keep the system going. Pray to the Gods of power. To keep the money flowing.’

Sinds Be Set Free (album uit 2009) was de muziek van Slim mij niet meer opgevallen. Wel was er meteen, op basis van Slims zang, een associatie met Michael Fracasso. Een zeer door mij gewaardeerd artiest (ondanks dat ik een liefhebber ben van zijn muziek was het me ontgaan dat zijn album Big Top in 2019 was verschenen). Omdat het al even geleden was dat Langhorne Slim, naar eigen zeggen, een fatsoenlijke song had geschreven, had hij op voorstel van een vriend zich voorgenomen om er eens serieus voor te gaan zitten. Zijn dadendrang wierp tot eigen verbazing vlot vruchten af, ruim voldoende om een album te vullen. Als uitgangspunt werd genomen om het zo eenvoudig mogelijk te houden.

Het resultaat laat zich beluisteren als een folky, bluesy plaat, met verhipte sterke nummers zoals House on Fire en High-Class, die traditionele volkssongs van Woody Guthrie in herinnering roepen. (House on Fire. Me and my baby on the lawn. Watch it burn to the groud. All we had is gone.) Je vindt geen gezochte teksten hier. De teksten zijn zo basaal als de muziek dat is. En meer heeft een mens niet nodig.

De digitale download heeft drie bonustracks, maar anders zou ik je uitnodigen om er eens op je gemak voor te gaan zitten. Lp’tje op de draaitafel en tekstvel in de hand. You gotta laugh to keep from crying, want na iedere schaduw is er ruimte voor een bundeltje zon. Zo eind maart 2021 kwam ineens het besef dat Strawberry Mansion een opmerkelijke plaat is. Eigenlijk gelden woorden van vergelijkbare strekking om te beschrijven dat Langhorne Slim een artiest is om te koesteren.

Label:
Dualtone Records


Releasedatum:
29/01/2021