71wm2QBbyuL._AC_SL1200_

Steve Tilston

Such Times

Categorie:

door Rein van den Berg

04-07-2021

Ik vind mijzelf een liefhebber van bedachtzame folkmuziek, waarbij ik meteen toegeef dat ik geen uitgesproken kenner ben van het genre (voor zover zoiets bestaat.) Ik volg slechts mijn middenrifgevoel. Zo luister ik al jaren vol enthousiasme naar het repertoire van zanger en gitarist Steve Tilston (wat mij ondertussen beperkt objectief maakt). Wanneer iemand een representatief beeld schetst van Engelse folk, dan doet Tilston dat naar mijn opinie. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om naar Engeland te gaan om live van Tilstons muziek te genieten, dan stel ik voor dat je deze, of een eerdere, plaat koopt om die typische Britse ambiance te ervaren.

Met Such Times komt deze Brit wederom smaak- en stijlvol uit de hoek. Hij schreef alle nummers van dit nieuwe album, met uitzondering van Waters of March, dat van de Braziliaanse componist Antonio Carlos Jobim is. Steve doet dit nummer al jaren. Hij zegt gefascineerd te zijn door de song, en besloot hem nu zelf vast te leggen. Buiten de boeiende verteltrant van Tilstons teksten, is op deze plaat wederom ruimte gemaakt voor instrumentale nummers. Het bluesy 12/8 Pull Off laat horen dat Steve niet alleen een enorm kundige gitarist is, maar dat hij bovendien weet hoe je een luisteraar aan de speaker moet kluisteren. Four Corners verhaalt, beeldend, van een road-trip die Steve ooit maakte en hem bracht van Santa Fe tot the Grand Canyon.

Naast Steve Tilston (gitaar en banjo) hoor je enkel Hugh Bradley (bas en fluit) en David Crickmore (piano, percussie, drums, autoharp en dobro slide). Muziek die onthaast, en je iets vertelt over Steve Tilston. Hij haalt via zijn My Mystery Train een vroege herinnering op aan het door Elvis gezongen Mystery Train van Junior Parker. Zijn liefde voor treinen, en het basale gitaarspel van Scotty Moore waren de meest essentiële componenten op deze oorspronkelijke Sun-opname voor Tilston. Een hommage aan een song die hem raakte als kind.

Zijn debuut, An Acoustic Confusion, verscheen dit jaar vijftig jaar geleden. De toen twintigjarige Steve maakte toen al enige indruk, en die eersteling is nu nog steeds beschikbaar. In grote lijnen is, waar het de muziek betreft, weinig veranderd. Hooguit kun je spreken van gerijpt. Hoe goed die eerste plaat ook is, Steve Tilston is anno 2021 minstens zo relevant als toen. Luister zelf, en vorm je oordeel.

Label:
Riverboat Records / World Music Network


Releasedatum:
29/01/2021