a1695194154_16

Svante Sjöblom & Twang

Svante Sjöblom & Twang

Categorie:

door Rein van den Berg

09-11-2020

Rootsmuziek afkomstig uit Canada moet je nooit terzijde leggen, vind ik. Dat geldt voor mij eveneens voor traditioneel gekleurde muziek uit Scandinavië. Het zal indirect iets te maken hebben met overeenkomsten in hun landschap, de uitgestrekte natuur, en de daarbij behorende grote afstanden. Wellicht speelt de volksaard mee, en wellicht opborrelende gevoelens van melancholie tijdens momenten van alleen zijn en de daar uit voortvloeiende bezinning. Wanneer mensen vervolgens elkaars gezelschap vinden, zoeken ze verbinding, maken ze vertier, en daarbij hoort vanzelfsprekend muziek. Het Deense trio Twang en de Zweed Svante Sjöblom vonden elkaar muzikaal. Hun beider stijl blendt uiterst goed, zowel qua snaren als zang.

Het schijnt dat Svante Sjöblom een enorme reputatie geniet in de Scandinavische blueswereld. Svante vond zijn invloeden in het vooroorlogse Amerika, en dan vooral het zuidelijke gedeelte met zijn cajun, gospel, ragtime, traditionele countryfolk en, vanzelfsprekend niet uitgezonderd, de blues.

Behalve drie eigen songs van Sjöblom vind je hier veelal semi-traditionele songs en covers. Een eigentijds nummer van Ed Sheeran in de vorm van Love Yourself, maar ook een prachtige cover van John Sebastian. Het nummer In Tall Buildings heb ik altijd geweldig gevonden, maar betwijfel of ik de song kende van de oorspronkelijke artiest, John Hartford. Het nummer blijft uitstekend overeind in deze rootsy uitvoering. Svante Sjöblom en Twang schieten nergens te kort en kleuren de liedjes overtuigend in met zang en snaren. Wat mij betreft komen deze mannen de Lage Landen eens verkennen. Ik vermoed dat ze gaan bevallen.

Label:
Rootsy


Releasedatum:
30/10/2020