a0411362714_10_500

Scott Cook

Tangle of Souls

Categorie:

door Rein van den Berg

19-09-2020

Tangle of Souls is zonder twijfel één van de meest ambitieuze projecten van 2020. Het is Scott Cooks zevende album. De cd gaat vergezeld van een 240 pagina’s tellend boek. Scott is een idealist. Hij pleit voor een samenleving waarin (mede)menselijkheid centraal staat. Niet langer gebonden willen zijn aan grenzen, maar streven naar globale verantwoordelijkheid en oplossingen. Eigen belangen overboord zetten en dit mondiaal structuur geven. Het zal een enorme transformatie vereisen, en niet alleen op politiek niveau. Een nobele gedachte die niet vanzelf gerealiseerd gaat worden, ben ik bang, terwijl de gedachte op zich allerminst verkeerd is. Wat is er tenslotte mis om van deze wereld een betere te maken? Problemen lijken zich als maar meer op te stapelen, nagenoeg cumulerend in een onafwendbaar eind. Willen we uit deze neerwaartse spiraal stappen dan moet er wel degelijk iets fundamenteels gebeuren.
Vanzelfsprekend ademen het boek en de muziek Scotts idealistische gedachten. Hoog gegrepen, ja, maar allesbehalve absurd. Ik vind een uitermate positief ingestelde man terug in zijn teksten. Wanneer iedereen zo is, dan laat zich wellicht iets realiseren. Confronterend of irritant zijn Scotts teksten allerminst. Eerder herkenbaar. Scott probeert deze vanzelfsprekendheid te bundelen tot een bruikbaar, wellicht zelfs uitvoerbaar concept. ‘Geen woorden, maar daden’ lijkt hij te willen zeggen.

De wereldreiziger Scott heeft zijn album ditmaal gedeeltelijk in Canada en Australië opgenomen. Zijn geëngageerd manifest heb ik doorgebladerd, ben eraan begonnen, echter nog niet uitgelezen. Ik heb weinig geduld om zoveel tekst te lezen, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Tangle of Souls ligt voorlopig boven op de stapel. De muziek spreekt boekdelen. Twaalf geëngageerde nummers van Scott die de geest van Woody Guthrie ademen. Traditionele muziek die tegelijkertijd eigentijds is. Een fikse kluif dit album, zowel in letterlijke als figuurlijkje zin. Een dat een tijdsinvestering vergt. Ik denk dat het de moeite waard is. Een album dat de tijdsdruk van de ketel haalt.

In oktober volgt Europese distributie van dit album.

Label: indep.
Releasedatum: 07/08/2020

© 2004-2021 Johnny's Garden