a3867844149_10-500

Hoth Brothers Band

Tell Me How You Feel

Categorie:

door Rein van den Berg

08-04-2021

Een paar jaar na hun eerste ideeën ontstond The Hoth Brothers Band pas daadwerkelijk, in 2019. Boris McCutcheon en Bard Edrington V hadden elkaar ontmoet in een omvangrijke boomgaard nabij Santa Fe rond de winter van 2017, terwijl ze appelbomen snoeiden. Naast het werk ging hun conversatie overwegend over muziek. Die eerste samenwerking kwam spreekwoordelijk uit de verf samen met percussionist Greg Williams en bassist Sarah Ferrell. We waren hem al bijna vergeten, maar de nummers die ontstonden waren veelal gekleurd door de akelige wereld die zich had gevormd onder Donald Trump. Die eerste plaat was dan ook politiek geëngageerd te noemen. Het idee was om zo eerlijk mogelijke country/folk te maken, waarbij als inspiratie diende de Harry Smith Folk Anthologie. Terug naar de basis. Vocalen, gitaar, banjo, mandoline en Sarah’s staande bas. Greg Williams kruipt nog incidenteel achter de drumkit.

Het mooie aan Tell me How You Feel is het veelvoud aan invloeden dat zijn weg naar dit album heeft weten te vinden. Enerzijds tref je het pure landschappelijke aan, zoals je dat inderdaad terugvindt op die vroege Harry Smith-opnames, anderzijds hoor je ook een evolutionaire groei, die verder gaat dan bergmuziek of bluegrass. De vorm blijft weliswaar americana, echter je hoort ook invloeden van The Band. Tell Me How You Feel biedt een breed muzikaal veld, waarbij vocalen (ze overtuigen a capella in One Hard Rain) en snaren centraal staan. In drie dagen tijd werd de basis neergezet in de Old Dog Run Studios te Santa Fe. Prachtig uiteraard hoe deze Hoth Brothers, afkomstig uit New Mexico, een sprongetje maken van de San Juan River naar Volendam. Het is fijn om te luisteren naar de gebundelde krachten van dit traditioneel geïnspireerde trio. Ze wijken niet ver van het karakter van klassieke opnamen, terwijl ze tegelijkertijd fris en fruitig aandoen.

Hoe leuk zou het zijn wanneer we deze Hoth Brothers eens live konden gadeslaan. Mijn gevoel zegt mij dat daar dan een veranda bij hoort, terwijl ook gekoelde tequila geen verkeerde aanbeveling zou zijn, en nacho’s om te snacken. Een gedroomde ideale combinatie die zich thuis vooralsnog laat nabootsen.

Label:
independant


Releasedatum:
20/01/2021