Linde-Nijland-Ten-Years.jpeg

Linde Nijland

Ten Years

Categorie:

door Rein van den Berg

28-05-2021

Laat ik volstrekt open zijn. Mijn belangstelling voor traditionele Brits georiënteerde folk is de afgelopen jaren teruggeschroefd tot een summier pitje. Zoals ik het zie, een natuurlijke ontwikkeling. Mijn belangstelling werd naar andere, doorgaans verwante, genres getrokken. Ik werd bovenal een liefhebber van folkmuziek afkomstig uit Canada, gemaakt door musici als Stan, zijn broer Garnet, Ian Tamblyn en David Francey. Recente albums die dicht kwamen bij wat ik Britse folk zou noemen, en die mij opvielen, waren Undone van The Lasses, of denk aan Bright Sky van Mariecke Borger, en zeker ook Hummingbird van NinaLynn schaar ik onder deze noemer.

Gevoelsmatig denk ik dat Linde Nijland het meest trouw is gebleven aan het klassieke begrip van de folk, terwijl de eerdergenoemden een meer eigentijdse vorm nastreven. Wanneer folk te folkloristisch wordt dan neemt mijn interesse af. Muziek moet intuïtief goed aanvoelen, en wanneer Linde’s zang en uitvoering geen obstakel vormen voor de luisteraar, dan komt het vanzelf goed. Zelf ben ik altijd een enorme bewonderaar gebleven van de muziek van Steve Tilston. Pure folk wat mij betreft. Zelfs de naam Ewen Carruthers deed een belletje rinkelen vanwege zijn uitstekende plaat One Red Shoe, die hij maakte voor het fameuze Stockfisch label. Het nummer Was It You, dat Linde van hem covert op dit album, gaat echter een stuk verder terug. Je kunt zijn vertolking vinden op het uit 1988 afkomstige album Secret Lives.

Tiny Sparrow, ook wel bekend als Little Sparrow of Come all Ye Fair and Tender Ladies is vanzelfsprekend een traditional van jewelste. Geen flauw idee welke uitvoering dit nummer in mijn geheugen heeft genageld. Er zijn zoveel versies. Een ijzersterk nummer, een terechte klassieker. Ik ben vooral blij dat Linde weer met zelfgeschreven songs op de proppen kwam. Het was even geduld hebben. Weliswaar geen tien jaar, maar evengoed lang geleden. Ten Years is a long, long time. Het is een constatering waar ikzelf ook steeds vaker tegenaan loop. Tijd blijft een ongrijpbaar fenomeen, waar je alsmaar minder vat op lijkt te krijgen naarmate je leeftijd toeneemt.

Linde Nijland neemt je mee in haar wereld. Tien zelfgeschreven nummers die ze geruggesteund door partner en muzikale alleskunner Bert Ridderbos ten uitvoer brengt. In de titelsong springt Kirsty McGee bij met harmonie-vocalen en zingende zaag. Elders op de plaat hoor je drumpartijen van Gilbert Terpstra, en is als violist aanwezig Joost van Es. Linde Nijland had al een gedegen reputatie, en Ten Years bevestigt haar status. Teksten die gesitueerd zijn in een wereld waar de elementen en fantasie elkaar kruisen. Zoals het de folkmuziek betaamt: het landschappelijke en de zee zijn ruim vertegenwoordigd. Een nummer als The Landslide zweeft tussen fantasie en realiteit. Did you ever taste the salt on my face? Metafoorrijke teksten die roepen om je voorstellingsvermogen aan te spreken. Mijn sprekend ze in ieder geval aan.

Label:
Linden Tree Records


Releasedatum:
05/05/2021

Go

Making Heaps Digging Holes