81pH1bYEDeL._AC_SL1500_ 500

Robert Cray Band

That’s What I Heard

Categorie:

door Rein van den Berg

10-04-2020

Zijn albums Bad Influence en False Accusations liggen alweer bijna 40 jaar terug in de tijd. Robert Cray gaf in die periode blues een verfrissende impuls, en eerlijk gezegd doet hij dat nog steeds. ‘Hoe blijf ik iedere keer opnieuw origineel en authentiek tegelijk?’, zal hij zichzelf bij ieder album opnieuw afvragen. In zijn vroege jaren was die vraag relatief simpel te beantwoorden, maar met het verstrijken van de jaren zijn belangen en de daarbij horende verplichtingen ongetwijfeld zwaarder gaan wegen. Artistiek zijn albums van hem tot in een zekere mate inwisselbaar. Hij blijft grossieren in blues, gospel, soul, voegt er afwisselend iets rock aan toe. Wanneer de inspiratie op scherp staat maakt The Robert Cray Band prachtige muziek. Echt teleurstellen heeft hij volgens mij nooit gedaan, maar eerlijkheidshalve, ik ken niet al zijn platen. Voor sommige mensen zal Cray ongetwijfeld nooit de markt overvoeren. Ook nu weer heeft men een gewogen mix weten te maken van rauw en gepolijst. Er is zout, er is zoet. Ze mogen van mij wel iets ruiger, maar tegelijkertijd vakkundig opgepoetst in de studio heeft ook zijn charme. Uiteraard moet Robert Cray vooral dicht bij zichzelf blijven.

That’s What I Heard werd geproduceerd door Steve Jordan, die zelf een flinke portie mee roffelt op drums. Eerlijk gezegd kan ik moeilijk aangeven waar we dit album, vergeleken met de overige platen, mogen rangschikken. Het boeit me weinig. Zolang ik met plezier kan genieten wat deze band mij voorschotelt ben ik een tevreden mens. Enerzijds komt het allemaal bekend voor, anderzijds wordt er weer lekker strak en energiek gemusiceerd. De gitaarrifjes van Cray himself denderen, zowel herkenbaar als onvermoeibaar, door mijn speakers. Wellicht kun je zeggen dat een kinderhand snel gevuld is, maar zo simpel ligt het niet. Ik heb daadwerkelijk het gevoel dat Robert Cray en zijn team geïnspireerd dit project gecompleteerd hebben. De man beschikt zonder twijfel over een ijzeren discipline. Tenminste, That’s What I Heard.

Label:
Nozzle Records / Thirty Tigers


Releasedatum:
28/02/2020