51lR8zqQAIL._SS500

The Eagles

Hotel California (remastered)

Categorie:

door Koos Gijsman

21-12-2017

Begin jaren zeventig kon je op de meest uiteenlopende plaatsen vinyl kopen. Zo kocht ik het gelijknamige debuutalbum van The Eagles bij ASA studentenuitzendbureau op de Kaiserstraat in Leiden. Aanvankelijk werd de groep door mij en mijn vriendenkring gezien als een gelikte imitatie van de door ons hooglijk geprezen groep The Byrds. Een vooroordeel dat een jaar later na het verschijnen van de magistrale opvolger Desparado snel terzijde geschoven werd. Na tussenkomst van de albums On The Border (1974) en One Of These Nights (1975) verschijnt in de winter van 1976 het album Hotel California dat het best verkochte albums van de groep zal worden.

Ruim acht maanden verblijft de groep in de studio waar gitarist en voormalig James Gang frontman Joe Walsh de plaats heeft ingenomen van Bernie Leadon. Het impliceert stilistisch een verschuiving van de akoestische countryklanken van de door Leadon bespeelde banjo en mandoline naar het gespierde  elektrische rockgeluid waarmee Walsh in nauwe samenwerking met collega gitarist Don Felder de Eagles sound  geschikt maken voor het grote zalen circuit. Een ander opmerkelijk gegeven is dat zanger/tekstschrijver en drummer Don Henley nadrukkelijk de leidersrol voor zichzelf opeist.

Als zanger en als componist van zes liedjes  treedt Henley nadrukkelijk naar voren. Hij is ook degene die met het titellied Hotel California de zeitgeist van de jaren zeventig tekstueel vastlegt in huiveringwekkende, veelal surrealistische beelden. Beelden die de leegheid van een nihilistische op excessen gebaseerde levensstijl verbeelden. Op Hotel California markeert tekstschrijver Don Henley middels het titellied en liedjes als Life In The Fast Lane en The Last Resort de overgang van de Woodstock-generatie van een zorgvuldig gecultiveerd idealisme naar de keiharde werkelijkheid van het alom om zich grijpende harddrugs virus.

Op de geremasterde versie van deze uitgave is goed te horen dat producer Bill Szymczyk werkelijk alles uit de kast heeft gehaald om de toegankelijkheid van deze plaat te maximaliseren. Een poging die met de verkoop van 32 miljoen exemplaren plus het binnenhalen een prestigieuze Grammy Award als geslaagd mag worden beschouwd. Een bonus schijf bevat tien liedjes die werden opgenomen tijdens een optreden in het Los Angeles Forum in oktober 1976. Een optreden waarbij voor het eerst de liedjes Hotel California en New Kid In Town gepresenteerd werden op de planken naast klassieke Eagles liedjes als Take It Easy, One Of These Nights, Already Gone en James Dean.