71PvzFfmInS._AC_SL1200_

James McMurtry

The Horses and the Hounds

Categorie:

door Rein van den Berg

13-08-2021

Moeilijk voor te stellen, maar zijn vorige album, Complicated Game, verscheen alweer in 2015. Complicated Game was een lekkere ongecompliceerd rauwe McMurtry-plaat, eentje die mij hernieuwd deed realiseren dat hij een artiest blijft die de moeite waard is. Voor het maken van The Horses and the Houds heeft McMurtry de tijd genomen. Canola Fields werd vooruitgeschoven, en geeft een uitstekende indruk wat te verwachten valt van deze plaat. McMurty heeft er duidelijk (opnieuw) zin in. Het album is een soort reünie, want hij werkt opnieuw samen met producer Ross Hogarth. Opnames vonden plaats in Jackson Browne’s studio te Santa Monica. McMurtry werkte samen met Hogarth ten tijde van zijn eerste albums Too Long in the Wasteland en Candyland. Ook gitarist David Grissom is hernieuwd van de partij. Deze oudgediende is niet alleen bekend van Joe Ely en John Mellencamp, maar speelde ook mee op die twee eerste album van James McMurtry. Dat deze nieuwe plaat wordt uitgebracht via New West mag ook een indicatie genoemd worden dat McMurtry opwaarts gaat.

Een stijlbreuk hoef je met The Horses and the Hounds niet te verwachten. ‘Niet lullen maar spelen’ blijft kenmerkend voor deze, evengoed bedachtzame, artiest. Hij heeft wederom een paar ronduit prachtige songs afgeleverd. Deels Spaanstalig in Vaquero, dat hij in herinnering aan Bill Wittliff schreef (o.m. screenwriter van de film die werd gemaakt gebaseerd op Larry McMurtry’s boek Lonesome Dove)
‘So pour out the coffee and piss on the fire. I hear hounds in the distance, it’s down on the wire.’

Behalve beschouwende nummers drijft deze nieuwe plaat vooral op energie. De studio was beschikbaar, getalenteerde musici en technici voorhanden, en tevens was er de broodnodige chemie, want het resultaat is niets anders dan uitermate verdienstelijk te noemen. Zijn onlangs overleden vader wist met zijn boeken een geweldige sfeer op te roepen van het Wilde Westen. James weet met zijn muziek eveneens een glorieus stuk Amerika tot leven te brengen in zijn muziek. Rauw en ongecompliceerd, daar ligt de overeenkomst.

Label:
New West Records


Releasedatum:
20/08/2021