51-s4s3UqaL._AC_

Frank Zappa

The Hot Rats Sessions

Categorie:

door Rein van den Berg

23-03-2020

The Hot Rats Sessions zijn een reis terug in de tijd. Deze box verscheen eind 2019 ter viering van het feit dat Frank Zappa vijftig jaar geleden zijn debuut soloplaat HOT RATS uitbracht. Het album is een van die vele geweldige albums die rond die bruisende artistieke periode in Amerika ontstonden. Ik wil allerminst zeggen dat creativiteit sindsdien is ingeslapen, eerder om te benadrukken dat die fase in de popmuziek mij het meest beïnvloed heeft, en als gevolg daarvan het meest aan het hart ligt. Zonder Zappa had het muzieklandschap er anders uit gezien, zonder Zappa was ik wellicht een ander persoon geweest. Toen was hij voor mij een van de helden die mij mentaal coachte op weg naar volwassenheid. Behalve zijn muzikale scheppingsdrang sprak zijn verbale retoriek mij aan. Hij leek overal een passend en overtuigend antwoord op te hebben. Mijn waardering voor hem beperkt zich niet uitsluitend tot muziek of gitarist. De man was Multi-getalenteerd.

De aanschafprijs van deze box is/was prijzig, en wellicht met enige angst dat deze veelvoud aan sessies iets te veel van het goede zouden kunnen worden, stond van meet af aan vast dat ik hem wilde. Net als wanneer ik dat heb met een goede fles whisky of wijn, er ging enige tijd overheen voordat ik mijn nieuwsgierig wilde bevredigen, maar man wat een uitzinnige brei aan muziek bevatten deze 6 schijfjes. Naast de oorspronkelijke nummers de meest uiteenlopende variaties die andermaal het talent van de heer Zappa bevestigen. Ik heb weliswaar de oorspronkelijke lp liggen, en kocht nadien een digitaal opgepoetste cd, maar wanneer je trek hebt in een ultieme luisterervaring dan zal je er toch aan moeten geloven. Los van het tijdsbestek dat het vergt, deze sessies laten zich integraal beluisteren zonder dat je de behoeft krijgt om door te spoelen of te stoppen. Naast aan- en uitgeklede versies van de oorspronkelijk nummers bleek er veel restmateriaal die minstens zo interessant is. Leuk zijn zelfs de twee verkoop stimulerende radioadvertenties. Hollywood, Amerika anno 1969 komt tot leven. Denkbeeldig zie ik een ontspannend ogende, doch hardwerkende Zappa bezig met dat wat hem dreef en zijn leven vormde. Muziek die ik nu nog meer lijk te koesteren dan toen.

Label:
UMG


Releasedatum:
20/12/2019