MI0001837558

Chuck Prophet

The Hurting Business

Categorie:

door Ed Muitjens

08-03-2022

Dit jaar heb ik nog geen nieuwe muziek gekocht. De kans dat ik volgende maand iets zal kopen is ook al niet zo groot. Hoewel links en rechts wel interessante albums verschijnen die ik stilletjes met potlood heb genoteerd. Ik ben nu vooral de muziek aan het herbeluisteren die ik vorig jaar heb gekocht en dat is genieten met een hoofdletter “G”. En uiteraard grijp ik terug op “oude schijven”. Deze week trok ik weer eens een album van Chuck Prophet uit de kast. Mijn collectie van deze zingende profeet is inmiddels heel stiekem uitgegroeid tot een achttal platen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik een paar cd’s uit tweedehands uitverkoop bakken heb gevist. Hoewel iemand, die zijn Prophet platen van de hand doet, door mij een innige omhelzing met een middeleeuwse Morgenster wordt toegewenst ben ik er natuurlijk niet rouwig om dat ik een aantal zeer fijne plaatjes voor een paar knaken op de kop heb weten te tikken. Want zoals gezegd, deze “Chucky” is een fijne muzikant. Hij is van veel markten thuis, daar waar het stijlen betreft en hij is iemand die speelt met bravoure en overtuiging. En zijn stem heeft soms dat donkere randje. Dat is voor deze jongen ook niet onbelangrijk.

Uiteraard heb ik een favoriet tussen die acht albums zitten. Op het scheiden van de decennium markt bracht Prohet “The hurting business” uit. Een plaat waarop samples niet van de lucht zijn. Het resultaat is een erg smaakvol album met enkele prachtliederen voorzien van puntig klinkende gitaren en af toe een heerlijk lullig orgeltje. Het zijn liedjes over een vent die Lucky heet maar ook over levens die veel te vroeg eindigen. Het schijfje heeft in ieder geval de kenmerken van een goed gegooide boemerang want hij keert met enige regelmaat terug in mijn cd-speler. En dat is een goed teken.