TheLostSongs_Boxset_Cover_smsm

Gillian Welch

The Lost Songs

Categorie:

door Rein van den Berg

24-12-2020

In 2016 verscheen het album Boots No. 1: The Official Revival Bootleg. Ik vond die collectie nummers een werkelijk schitterende weerslag van demo’s en alternatieve versies uit Gillians beginperiode. De nummers waren veelal in uitgeklede basale versies. Geluidstechnisch klonk het echter superieur, welhaast beter dan de oorspronkelijke uitvoeringen. Het deed mij reikhalzend uitkijken naar Boots No. 2, en die verscheen uitgesmeerd over 2020 in drie volumes onder de noemer The Lost Songs. Mijn verwachtingen werden opnieuw ingelost.

De nummers mogen weliswaar bekend zijn, echter de uitvoeringen zijn zo verfrissend, zo puur dat dit een verplichte aankoop voor mij werd. Het verkoopconcept sprak mij ook aan. Verspreid over de afgelopen maanden vielen bij toerbeurt de volumes digitaal vrij, en in december werd verzending van de fysieke boxjes toegezegd. De muziekliefhebber van weleer kan hierdoor naar keuze lp’s of cd’s aan zijn verzameling toevoegen, en dit uitsluitend te betrekken via de homepage van de artiest zelf. Nou had deze box in het distributienetwerk ongetwijfeld hoog gescoord, terwijl dat voor sommige andere eigenzinnige americana-releases, spijtig genoeg, amper nog lonend is, financieel gezien. Dat is dan weer een jammerlijke ontwikkeling.

Ik had mij voorgenomen fysieke aankopen verder te beperken, en dat gaat me merkbaar steeds beter af. Alhoewel bij sommige artiesten interesse voor een fysieke geluidsdrager blijft bestaan. Behalve muziekliefhebber ben ik bovendien verzamelaar (sinds ik mij kan heugen). Echter naarmate de jaren verstrijken bekruipt steeds meer frequent dezelfde vraag. Waarom? Dit Coronajaar heeft schifting tussen fysiek en digitaal verder bepaald. Net als bij Gillian Welch heb ik de boel eens flink opgeruimd. Er stonden genoeg cd’s waarvoor ik geen tijd meer vrij ga maken. De verzameling is eindelijk fatsoenlijk gealfabetiseerd en tegelijkertijd vonden eerste schiftingen plaats. Gelukkig blijk ik met veel minder toe te kunnen, en ga daardoor steeds verder comprimeren. Loslaten blijkt zeer bevrijdend te zijn. In principe zou de beleving die de artiest creëert met zijn muziek voldoende moeten zijn, zelfs voor een visueel ingestelde persoon.

Ben dan ook reuze benieuwd naar concertjes die in 2021 weer zullen gaan komen. Ik heb ze gemist. Vooral de intieme kleine zaaltjes. Er zijn voldoende artiesten die ik live nog graag zou willen beluisteren, en daar horen Gillian Welch en Dave Rawlings zeker bij. Puur en eenvoudig is wat zij bieden, en meer heb ik niet nodig. Niet versloffen of in jezelf keren, maar optimaal muziek genieten (en daarbij opnieuw genieten van en met de mensen om je heen). 2021 kan wat mij betreft niet snel genoeg beginnen. Muziek geeft perspectief, en daar kan ik niet genoeg van krijgen.

Label:
Acony Records


Releasedatum:
05/12/2020