71qbHuxgMeL._SY679_

Karine Polwart c.s.

The Lost Worlds – Spell Songs

Categorie:

door Ed Muitjens

12-06-2020

Gefoeterd heb ik vorig jaar. En niet te zuinig. Geldwolven noemde ik die gasten van Tool met hun peperdure boxset van rond de € 100,- terwijl ze de liefhebber in de waan lieten dat het album niet gewoon op cd zou verschijnen. Dat ik de heren Tool volledig terecht heb verketterd bleek toen ze rond de kerst vonden dat ze fan wel genoeg hadden leeggeschud en alsnog, en kennelijk zonder enige gêne, het reguliere album doodleuk op de markt brachten. Bijna had ik het geloof in de mensheid en in de muzikant verloren (zwaar overtrokken natuurlijk) maar gelukkig waren er ook nog acht muzikanten die gezamenlijk met natuurschrijver Robert Macfarlane en illustrator Jackie Morris een fantastisch mooie cd en een nog mooier boekwerk op de mark brachten. Ondanks dat op de achterzijde een prijs staat vermeld van £ 20,- heeft deze jongen er nog geen € 16,- voor hoeven neer te tellen. En dat is eerlijk gezegd belachelijk weinig want zowel muziek, boekwerk, illustraties alsook de in het boek opgenomen verzen verraden niet alleen een bijzonder grote mate van vakmanschap. Ze verraden vooral een grote mate van liefde. Liefde voor kunst maar vooral de liefde voor de natuur.

Laten we bij het begin beginnen. In 2017 verscheen het boek “The Lost Words – A Spell Book”, geschreven door Macfarlane en geïllustreerd door Morris waarbij talloze dieren en planten aan de hand van poëtische verzen zijn beschreven en door de bloedmooie illustraties van Morris bijna tot leven zijn gekomen. Tijdens een lezing en discussie over het boek, waarbij gebruik werd gemaakt van muziek van Kerry Andrew, was Caroline Slough van het “Folk By The Oak” festival aanwezig. Daar werd het idee geboren om het boek te vertalen naar muziek. Er werden acht muzikanten gevonden die hun niet geringe talenten bundelden: Karine Polwart, Julie Fowlis, Seckou Keita, Kris Drever, Kerry Andrew, Rachel Newton, Beth Porter en Jim Molyneux. Het resultaat is, ook als je geen groot folk liefhebber bent, een album om je vingers bij af te likken. De muzikanten hebben elkaar onderling hoorbaar geïnspireerd en het beste bij zichzelf en de anderen naar boven gehaald. Luister bijvoorbeeld naar het door Polwart gezongen “Heartwood” dat een buitengewoon mooie melodielijn kent. De instrumentale omlijsting van piano, akoestische gitaar en de Kora van Seckou zorgen met regelmaat voor kippenvel. Maar het is niet het enige hoogtepunt. Je kunt bijna horen dat de muzikanten als het ware dicht bij de natuur zijn gebleven. De muziek is puur en weliswaar geworteld in de folk maar ze laat zich niet aarden en overstijgt grenzen. Door onder meer de inbreng van Seckou worden er namelijk bruggen naar andere werelddelen geslagen. Daarbij behoeft het verder geen uitleg dat de samenzang bij tijd en wijlen hemels is.

“The Lost Words – A Spell Book” wordt niet gewoon als een boek gezien. Het wordt als een betoverboek omschreven. Dat geldt ook voor de hardcover uitgave “Spell Songs”. Het boekwerk staat bol van prachtige verhalen, biografieën, foto’s, verzen en illustraties die werkelijk waar niets minder dan briljant zijn. Eigenlijk was het de bedoeling dat deze recensie vorig jaar zou worden geschreven. Het kwam er steeds niets van. Misschien is dat wel met een reden niet gebeurd. Bij het schrijven van deze recensie en het herlezen van het boekwerk stuitte ik namelijk op een quote van Bertolt Brecht die Macfarlane groot heeft laten optekenen:

“In the dark times
Will there also be singing?
Yes, there will also be singing
About the dark times.”

Door de corona crisis is er veel veranderd. Flora en fauna halen, waarschijnlijk tijdelijk, opgelucht adem. In plaats dat we met zijn allen steden en restaurants bezoeken herontdekken we meer en meer de natuur. Met al haar pracht en praal. Een wereld die door velen te vaak en te lang voor lief werd genomen. Laat dat de winst van deze vreselijke periode zijn. Een nieuwe wereld waar natuur een blijvende en bepalende rol in het dagelijkse leven zal spelen. “The Lost Words – Spell Songs” is derhalve niet alleen een fantastisch mooie uitgaven die iedereen zou moeten aanschaffen, het is met terugwerkende kracht één van de meest essentiële uitgaven van de laatste jaren.

BARN OWL
Below barn owl spreads silence –
All sounds crouches to ground,
Runs for cover, battens down;
Noise is what owl hunts, drops on, stops dead.

Over rushes, across marshes, owl hushes –
Will you listen with owl ears for a while?
Let our world’s din deafen you,
  let’s owl’s world’s whispers call you in?

Robert Macfarlane

Label:
Quercus


Releasedatum:
02/08/2019