luckyonesalbumart

The Lucky Ones

The Lucky Ones

Categorie:

door Rein van den Berg

27-07-2021

Bluegrass beperkt zich niet uitsluitend tot Amerika. Door de jaren heen heeft muziek altijd een weg gevonden, zijn vertakkingen blijven gaan. Muziek is een levend medium en zoekt voortdurend andere vormen. Binnen de muziek is veel mogelijk. Anderzijds, wanneer de authenticiteit enigszins gewaarborgd wordt dan blijf ik langer binnen boord. Het gebruik van instrumenten die bij die traditionele muziek horen is voor mij een voorwaarde. Canada is rijk waar het gaat om folkmuziek, en ook zij hebben diverse rootsy stijlen naar zich toegetrokken. Vaak niet onverdienstelijk.

The Lucky Ones was voor mij een onbekende band en dit collectief bestaat hoorbaar uit bedreven musici. Naast zang, en een sporadisch aanwezige piano, zal je primair snaarinstrumenten horen. Banjo, gitaar, mandoline, fiddle en staande bas maken de muziek. Soms songs met een uitgelaten karakter, dan weer ingetogen, maar steeds overtuigend. Het innemende Fool’s Gold opent. Het zomaar gekund dat de liedjes een eeuw geleden gemaakt waren geweest, maar ze werden geschreven door de bandleden. Opgenomen in de Anglicaanse St. Paul’s Church te Dawson City.

The Lucky Ones komen van Yukon. Canada, maar dan uiterst noordelijk. Een streek die zijn eigen gold rush heeft gekend. Het ruige karakter van toen kenmerkt nog steeds het land en mensen die er vandaan komen. Het is de muziek die de mensen vroeger bij elkaar bracht. Muziek die speelde in kroegen, of tijdens openluchtfeesten voor de broodnodige gezelligheid, na een oogst, of om donkere dagen op te luisteren. Na hard werken werd tijd gemaakt voor ontspanning, en de gemeenschapszin sterk te houden. Je mag jezelf rekenen tot de Lucky Ones wanneer je tot het besef bent gekomen dat dit soort basale tijdsbestedingen minstens zo belangrijk zijn als eten en drinken. Meer hebben wij mensen niet nodig. The Lucky Ones beperken zich tot de eenvoud, zoals Snowflakes in the Sun, en iets minder glorieus als Waitin’ on a Paycheque. Muziek met ruimte voor een dansje. Neem de muziek van Fred Eaglesmith in gedachten, dan heb je een indruk wat je van deze uitverkorenen kunt verwachten. Zelfs zonder grappen en grollen blijft dit album fier overeind.

Label:
independant


Releasedatum:
03/07/2021