MI0001836246

The Mayflies

A Thousand Small Things

Categorie:

door Rein van den Berg

08-01-2010

Van Mub Dauber Records ontving ik een tweetal cd’s waarvan deze van The Mayflies er eentje was, en die van Patrick Bloom de ander. Kende het bestaan van deze band allerminst, maar de charme van de muziek ervaar ik er niet minder om. Via via liep ik in 2004 tegen de voortreffelijke CD van Patrick Brickel aan, getiteld Songs from The Pink Sofa. Wat blijkt? Patrick Bloom en Brickel zijn een en dezelfde persoon. Reden voor deze naamstransformatie is mij eerlijk gezegd niet duidelijk. Uitmaken doet het in principe niet, behalve dat ik hierdoor niet meteen de noodzakelijke link maakte. Wat heeft dit nu weer te maken met The Mayflies? Bloom schreef 50 procent van de aanwezige nummers, terwijl ik nergens zijn aanwezigheid op de CD heb kunnen ontwaren. De enige overeenkomende component is de drummer die op beide projecten van Mud Dauber Records van de partij is. The Mayflies bestaan uit: David Lumberg (Bas), James Robinson (Drums) en Stacey Webster (Gitaren), en gedrieën verzorgen zij de vocalen. Muziek die qua invloed, smaak en uitvoering wat mij betreft duidelijk geïnspireerd is in het landelijke van Amerika. Het openingsnummer Mares zet meteen een ontspannen toon, waarbij ik bij blanco beluistering aanvankelijk veronderstelde dat het een herbewerking was van een traditional – Hey, now Molly don’t you cry is de pakkend draad.. Het gitaarspel is echter allerminst folkisch te benoemen, maar eerder vurig en sierlijk van toon. Heerlijk hoe zo’n gitaarlijn om de structuur van de composities heen danst. Het spelplezier van The Mayflies is duidelijk hoorbaar op deze plaat, en heb deze band vanwege A Thousand Small Things leren kennen als een uiterst gedreven band, die via hun muziek een breed scala aan invalshoeken laat horen. Muzikaal, ambitieus, vindingrijk, gewoonweg zeer plezierig, waarbij eveneens het element van pure entertainment niet ondergewaardeerd klinkt. Aanvankelijk had ik Patrick Bloom’s eigen CD – Ghosts of Radio na eerste beluistering ter zijde gelegd, maar vanwege de schitterende nummers op deze plaat is me duidelijk dat ik deze artiest ongetwijfeld onrecht heb aangedaan. Een fout die ik direct ga corrigeren, door hem per meteen een herkansing te schenken.