81p5xJJ6k4L._AC_SL1200_

Frank Zappa & the Mothers of Invention

The Mothers 1970

Categorie:

door Rein van den Berg

01-08-2020

Wanneer iemand eerder van mij teksten op deze site heeft gelezen, zal hij, of zij, ongetwijfeld tot de constatering zijn gekomen dat ik een voormalige Zappa-fan ben. En dat klopt. Ik was een veelvraat waar het Zappa betrof. Ik was ingenomen door de persoonlijkheid van deze welbespraakte Amerikaanse artiest. Ik kocht indertijd met veel enthousiasme zijn LP’s. Evengoed sneuvelde mijn interesse ergens in de loop der jaren. Niet alles wat hij uitbracht ging erin als zoete koek. Ik hield echter van zowel zijn jazz- als rockplaten, maar ook zijn klassiek getinte muziek sprak mij aan. Vooral Zappa’s gitaarimprovisaties, maar ook de bevlogen componist en arrangeur wisten mij danig te fascineren.

Buiten zijn gevestigde albums om luisterde ik in recente jaren met hernieuwde belangstelling naar rijk gedocumenteerde producties die, technisch opgefrist, uit zijn muziekkluizen kwamen. Al die oude opnames zijn stuk voor stuk liefdevol en vakkundig samengesteld, en werpen een nieuw licht op Zappa’s unieke talent. Het in 2017 verschenen Zappa Wazoo, met live uitvoeringen van Grand Wazoo uit begin jaren zeventig te Boston ondervond ik als overdonderend. Wat een geluid! Of wat te denken van Meat Light, een boxje met drie schijfjes dat de van Uncle Meat oorspronkelijk afkomstige nummers weer volledig tot leven bracht. Althans voor mensen als ik, want ik betwijfel of je een jongere garde met deze muzikale brei pleziert. Voor mij het feest der herkenning.

Het luisterplezier zet zich onverminderd voort op dit recent verschenen boxje getiteld The Mother, 1970. De bezetting uit die periode was niets anders dan grandioos te noemen: naast Frank Zappa Mark Volman, Howard Kaylan, George Duke, Ian Underwood, Jeff Simmons en Aynsley Dunbar. Goedkoop is deze nieuwste aanwinst niet. Veelal live opnames inclusief opnames van het VPRO-programma Piknik. Zappa vond van zichzelf dat hij de markt niet kon overvoeren. Ik heb dat wel eens betwijfeld, maar wanneer de boxjes zo rijkelijk gevuld blijven als bij deze titel dan mogen Ahmet Zappa en Joe Travers nog wel een tijdje blijven spitten in het Zappa-archief. Ik ben als een kind zo blij met muziek die ik adoreerde tijdens mijn jeugd. Een mix aan herkenbaar en onbekend, maar o zo vertrouwd dat ik dit een ieder van harte aanraad om te beluisteren.

Label:
Zappa Records


Releasedatum:
26/06/2020