a3970952764_10

Becky Warren

The Sick Season

Categorie:

door Rein van den Berg

07-02-2021

Een paar jaar geleden kocht ik een plaat van een band die zichzelf presenteerde als The Great Unknowns. Achteraf bleek dat dit hun debuut was (2004). Ik wist niet wat te verwachtten, had enkel iets gelezen, en de bijbehorende associaties waren voldoende om de gok van een blinde aankoop te wagen. Het bleek een lekker stevig in het gehoor liggende americanaplaat, een die allerminst tegenviel. Becky Warren was de frontvrouw van deze band. Ze schreef de teksten, zong, en nam een gedeelte van de muziek voor haar rekening.

Vervolgens duurde het tot 2016 voordat Becky opnieuw van zich liet horen. Dat solodebuut, getiteld War Surplus, was een weerslag van haar huwelijk. Het album vertelt het verhaal van iemand wiens leven grondig in de war werd geschopt door zijn tijd als militair te Iraq. Een verhaal dat PTSD behelst. Het beschrijft de wereld van een veteraan, zijn ervaringen aldaar, en zijn terugkeer. Het verhaal van iemand die probeert het leven na ernstige traumatische ervaringen weer te hervatten. Dat zijn partner mee lijdt lijkt me een voor de hand liggende conclusie. De thema’s die Becky behandelt zijn beschreven uit de eerste hand.

Wanneer je in een hoek zit waar de klappen vallen dan wordt je leven vanzelf minder opbeurend. Wanneer je de boel niet op de rit hebt, ongeacht de omstandigheden, dan zijn lichtpuntjes vanzelf minder voorradig. En wanneer het je dan komt aanvliegen dan liggen oplossingen niet meteen voorhanden. Zij heeft haar ogenschijnlijk uitzichtloze hobbels omgezet in tekst en muziek. Enerzijds fijn zodat mensen zoals ik beseffen dat niet iedereen het voor het uitkiezen heeft.

Na Undesirable (uit 2018) lag in 2020 The Sick Season alweer in de spreekwoordelijke schappen. Ik las dat Becky voorafgaand aan dit laatste album een langdurige depressieve periode had. Vandaar een cocktail aan pillen op de hoes, en een verklaring voor de albumtitel. Gelukkig is ze door deze grauwe periode gekomen. De rauwe rockende sound is onveranderd Becky’s handelsmerk gebleven. ‘Let’s take pills until we forget to think. Let’s get drunk and make some bad decisions.’ Wanneer perspectief ontbreekt is het fijn dat iemand er voor je is, en gelukkig voor haar bleef haar moeder haar steunen. Becky Warren’s teksten zijn realistisch beschrijvend doch in zekere zin ook poëtisch. Zij geven allerminst de indruk van iemand die structureel labiel is. Dit derde album van Becky is wederom een lust voor het oor. De thema’s zijn om bij stil te staan, en te overdenken, maar bovenal is het genieten van uitstekend uitgevoerde nummers.

Label:
indep.


Releasedatum:
23/10/2020