Unknown

The Strokes

The New Abnormal

Categorie:

door Ed Muitjens

28-07-2020

Voor The Strokes startte het nieuwe millennium veelbelovend. Met hun frisse new wave annex postpunkrock deelden ze met de prachtalbums Is This It en Room On Fire twee flinke muzikale oorvijgen uit. Voorbestemd waren ze om in de jaren die zouden volgen toonaangevend te zijn en te blijven. Maar die simpele rauwheid, die hun liedjes zo onweerstaanbaar maakte, verdween met het verstrijken van de jaren.

Vanwege die overdonderende start van hun carrière ga ik bij iedere nieuwe release van The Strokes toch altijd weer even rechtop zitten. Halen ze wellicht het niveau van weleer? Met The New Abnormal komen ze in ieder geval een heel eind in de buurt. Vooruit, er is veel meer elektronica te horen en dat zit soms in de weg, maar het schrijven van directe, pakkende melodieën zijn ze niet verleerd. De urgentie van die beginjaren is er, misschien ook wel begrijpelijk, vanaf, maar ze compenseren dat met regelmaat met schoonheid. Mooie refreintjes in kop- en staartliedjes en nummers als The Adults Are Talking doen zelfs oude tijden herleven.

Met dit nieuw materiaal en hun oude repertoire in hun achterzak hadden de The Strokes anno 2020 op geen enkel festival misstaan. En nu dit niveau vasthouden, mannen.


Deze review is eerder verschenen in Popmagazine Heaven.