612d5c3cFIL._SS500_

Stephen Fearing

The Unconquerable Past

Categorie:

door Rein van den Berg

12-01-2020

Zoals ik bij andere muziekvrienden heb zien gebeuren, mijn enthousiasme voor de muziek is verder afgezwakt. Gelukkig geen ernstige ontwikkeling, eerder prettig, want mijn gulzigheid verdampt tot handzame proporties. Vergeleken met voorheen laat ik met gemak veel langs mij gaan. Angst om iets te missen? Dat moet dan maar. Ik vind het uitstekend. Dit zegt niet zo zeer iets over de kwaliteit van het gebodene. Het criterium is verder aangescherpt tot een voor mijzelf overzichtelijke norm. Hetzelfde geldt voor mijn bestaande verzameling. Die ben ik aan het uitmesten. Het is de bedoeling dat mijn verzameling inkrimpt tot een kernverzameling. Eerst aanscherpen in grove lijnen weliswaar, daarna verder nauwkeurig afwegen. Alleen nieuwe platen die aansluiten bij deze kern zal ik toelaten.

In de maanden voor het nieuwe jaar wisten een aantal 2020 releases mij te bereiken, zoals het nieuwe album van Stephen Fearing. Hij is één van die artiesten die wat mij betreft, samen met zijn creatieve “buddies” van Blackie and the Rodeo Kings, passen binnen een dergelijke overzichtelijke verzameling. Mogelijk dat niet ieder album erbij past, maar The Unconquerable Past vooralsnog wel. De plaat is een weerslag van dit moment. Zoveel veranderingen, niet alleen in de wereld, ook binnen de muziek verschuift veel. Fearing maakt de balans op en komt tot het geruststellende besef van iemand die terecht zijn zegeningen telt. Hij kan met tevredenheid om zich heen kijken. Niet dat alles hem aan is komen waaien, maar al relativerende mag hij allerminst ontevreden zijn. Een gelukkig mens, iemand die houdt van zijn huidige bestaan als succesvol artiest.

Na een reizend bestaan heeft hij sinds een paar jaar zijn thuis gevonden in de nabijheid van Vancouver. Hij bevindt zich in de luxe positie dat hij werk kan doen waarvan hij houdt, en dat in samenwerking doet met gelijkgestemden. De tien songs op dit album werden door hem zelf geschreven, met uitzondering van een aantal co-writes, en de afsluitende song van dit album, want die is van medeproducent Scott Nolan.

Fearing is dansbaar in de rocksong Christine, bezielend in Emigrant Song, en hij begeleidt zichzelf op piano in het dromerige Marie. Relativerend in Someone Else’s Shoes. Niets is vanzelfsprekend in het leven, maar geweldig wanneer het goed gaat. Binnenkort is er het nieuwe album van Blackie and the Rodeo Kings: King of this Town. Van mij mogen ze dat album live komen promoten in ons land. Dan hebben we alvast een eerste hoogtepuntje voor 2020 te pakken.

Label:
Fish Records


Releasedatum:
31/01/2020