81RkAnDkktL._SS500_

Amy Speace

There Used To Be Horses Here

Categorie:

door Ed Muitjens

30-08-2021

Amy Speace is niet meteen de eerste naam die wordt genoemd wanneer de americana-eredivisie van vrouwelijke singer-songwriters onder de loep wordt genomen, maar eigenlijk bewijst ze al jaren hoe onterecht dat is. Vanaf How To Sleep In A Stormy Boat weet ze de lat onophoudelijk hoog te leggen. Het laatste briljante lied van dat album uit 2013, Hesitate, lijkt qua aanpak op hetgeen ze muzikaal de luisteraar voorschotelt op het nieuwe album There Used To Be Horses Here.

Ook hier zijn strijkers ruim vertegenwoordigd, hoewel de basis in vier dagen is opgenomen. Het zorgt ervoor dat de nadruk vooral komt te liggen op de zangeres Amy Speace, en haar stem is van een dusdanige kwaliteit dat er veel te genieten valt. Tekstueel grijpt zij terug op haar verleden. Geluk en verlies gaan hand in hand. Zo neemt ze de luisteraar mee naar oude fotoalbums en de plaats waar zij opgroeide, maar laat zij ook zien dat ieder leven gepaard gaat met pijn. Zo komt het verlies van haar vader met regelmaat voorbij. “You were my father. I’m still your daughter. I was the last one to kiss your brow.” zingt ze in Grief Is A Lonely Land. Daarentegen bezingt ze, met terugwerkende kracht, ook nieuw leven in de vorm van haar zoon.

Het is veelal een album van terugkijken geworden. En dan steekt weemoed al snel de kop op. Hoe mooi dat kan klinken bewijst Amy Speace hier ten overvloede.


Deze review verscheen ook in Popmagazine Heaven.