71Z5neEAg7L._SL1400

Jerry Leger

Time Out For Tomorrow

Categorie:

door Rein van den Berg

14-11-2019

Dylan is voor veel artiesten een inspiratie geweest. Ongetwijfeld heeft Jerry Leger er zo het zijne van meegepikt. Zelf ben ik Bob Dylan pas op latere leeftijd gaan waarderen, bleef echter moeite houden met zijn bepalende zanggeluid. De zang van Jerry Leger werpt een vergelijkbare barrière op, maar minder onoverkomelijk. Zijn songs laten zich evenmin na één luisterbeurt pakken. Het vergt een extra tijdsinvestering van de luisteraar. Muziek die vaker gedraaid dient te worden voordat het resoneert.

Eerder dit jaar verscheen van Leger, speciaal voor de Europese markt, de verzamelaar Too Broke Too Die. Schijnbaar had men, nadat in 2017 Nonsense And Heartache hier aansloeg, begrepen dat Europa ook wel eens een interessante afzetmarkt zou kunnen zijn voor deze Canadees. Mijn belangstelling nam ook toe na die dubbelaar, simpelweg omdat het Jerry Leger in topvorm presenteert. Mede verantwoordelijk voor die productie is samenwerking met Michael Timmins van de Cowboy Junkies. Het was niet hun eerste vrijage, want die had de aandachtige luisteraar ook al kunnen herkennen op het album Early Riser, dat in 2014 verscheen. Niet dat Timmins kwaliteit garandeert, maar anderszins, behalve voor eigen werk van Cowboy Junkies mag hij zich ook op de borst kloppen voor zijn samenwerking met John Murry, of wat te denken van de los-vast combinatie Lee Harver Osmond, oftewel Tom Wilson.

‘Everything was almost decided when we were young, you’ll stay poor like your family and I’ll keep hustling’ verraadt dat veel van Jerry’s zeggingskracht terug valt te vinden in zijn teksten. Het is zoals het altijd geweest is, niets ligt voor het oprapen. Wil je iets voor elkaar krijgen, dan moet je aan de bak. Zeker wanneer je met een achterstand begint. Dit inzicht zal van extra motivatie zijn geweest bij de totstandkoming van Time Out For Tomorrow. De waardering van de Duitse Rolling Stone-editie is alvast lovend. Nu de rest van Europa nog.

Aan Jerry gaat het niet liggen, want het materiaal is overwegend duwend, met tussen door een rustmomentje in de vorm van het door pianospel gedragen That Ain’t Here. Een tekstvel had ik wel prettig gevonden, want daarmee pik ik het gezongen woord zelf sneller op. Read Between the Lines suggereert Jerry alvast. Klopt! Laat je fascineren door Jerry en zijn band. Ze nemen er in tien puntig uitgevoerde songs nadrukkelijk de tijd voor. I Would!          

Label:
Latent Recordings


Releasedatum:
18/11/2019