a0025143340_10jg

Jason Erie

Tiny Fires

Categorie:

door Rein van den Berg

19-04-2022

De prijs van vooruitgang. ‘Poverty and progress go hand in hand. The filthy get richer’, zingt Jason op zijn nieuwste plaat. ‘Verneuk de massa, grijp de kassa’ is de wereld waarin wij leven. Een eeuwenoud, doch actueel, thema die je terugvindt in de teksten van Jason Erie. Veel mensen zitten muurvast, en die groep, waarbij de marges steeds krapper worden, wordt alsmaar groter. Voedselbanken en prijsvechters schieten als paddenstoelen uit de grond, naast megabedrijven die faciliteren via internet zoals Amazon of Uber. Terwijl de rijke elite vooral met zichzelf bezig is, vechten de minima om een menswaardig bestaan. Alsof je enkel nog vooruitgang lijkt te kunnen boeken wanneer je de regels ruim interpreteert. Of beter, advocaten vindt die grenzen oprekken, waardoor het vooral slim oogt, en legaal wordt bevonden. Jason Erie is in verzet, zich terdege realiserend dat ook hij klem zit. Je kunt enkel het beste ervan maken. Hij heeft het album opgedragen aan zijn zoon Hudson.

De muziekafdeling van warenhuis Vanderveen te Assen komt af en toe met opmerkelijke muzikale suggesties. Zij zijn geen doorgeefluik, maar zijn in de eerste plaats zelf muziekliefhebbers. Ze brachten mij in aanraking met het debuut van Jason Erie, The Art of Letting Go. Een kort, maar fascinerend album. Een album waarmee hij de verwachtingen voor een nieuw te verschijnen plaat meteen hoog legde. Nu is er sinds kort beschikbaar Tiny Fires. Een rauwe americanaplaat waarmee Jason en zijn kompanen stevig voor de dag komen. Muziek die een mix bevat tussen traditioneel en rock. Puntig geschreven liedjes waarmee Erie zijn publiek probeert te vinden. Zowel rauwe rock als een aantal inzichtelijk geschreven rustpuntjes in de vorm van If I Knew Now What I Knew Now, een nummer dat hij schreef samen met John Dennis. Runaway Heart werd geschreven vanuit het perspectief van de ik-persoon, waardoor je wellicht ook jezelf een spiegel gaat voorhouden. In Sins of My Father grijpt Erie terug naar zijn jeugd en het bestaan waar hij zonder veel nadenken inrolde. De keuzes liggen niet altijd voor het oprapen.

Ergens houdt je verantwoordelijkheid of je schuldgevoel op. Je doet je best. Wanneer de naam americana nog niet had bestaan, dan was hij bij het verschijnen van dit album alsnog bedacht. Tiny Fires gaat over de oprechte intenties van Jason Erie. Veel mooier wordt het amper. De sterke teksten en de intensiteit van de nummers maken van Tiny Fires een ijzersterke plaat. Wat was het mooi geweest wanneer hij volop voorradig zou zijn. Ik verwacht dat de betere muziekwinkels hem spoedig kunnen aanbieden, anders ben je aangewezen op een digitale aankoop, of Bandcamp of iets dergelijks, tenzij hij onze podia spoedig weer eens komt bezoeken.

Label:
JE Music


Releasedatum:
25/03/2022