81lgKPaPSBL._AC_SL1500_

The Dead Tongues

Transmigration Blues

Categorie:

door Rein van den Berg

07-11-2020

Voor 5 februari 2018 had ik geen idee wie of wat The Dead Tongues was. Ik was primair geïnteresseerd in het hoofdprogramma dat op die maandagavond de Vondelkerk aandeed, Mandolin Orange. Al snel bleek Dead Tongues de artiestennaam te zijn van Ryan Gustafson, tot mijn verbazing een soloartiest. Zijn optreden was weinig afwisselend. Hij speelde onverstoorbaar zijn monotoon aandoende songs, maar was tegelijkertijd intrigerend genoeg om te blijven boeien. Hij wisselde om de zoveel songs zijn clawhammer banjo voor gitaar. Muziek met een onmiskenbaar traditioneel karakter.

Het schijfje dat tijdens dat optreden voor aankoop beschikbaar was, Montana, had hij ergens opgenomen in een berghut, en sloot mooi aan op zijn optreden. Op zijn nieuwste album vind je helaas geen banjo, tenzij je kiest voor de deluxe editie. Ryan bevindt zich op Transmigration Blues nog steeds binnen de grenzen van de americana, maar zoekt tevens naar een meer omvattende sound. Het album heeft muzikaal gezien meer perspectief gekregen. Meer musici en een rijkere productie door een grotere keur aan instrumenten.

Ik las ergens “zijn beste album tot nu”, maar dat vind ikzelf momenteel nog niet. Echter wat niet is kan nog komen. Ik ben in de eerste plaats liefhebber van zijn uitvoerende stijl, inclusief zijn stem. Mooie uitgebalanceerde americana die net dat rauwe randje bevat. Hij heeft een gevarieerd pakket aan invloeden geabsorbeerd, en heeft ze vervolgens gekneed op eigen inzicht. Soms, wanneer hij de mondharmonica erbij neemt, doet hij me denken aan Neil Young. Op andere momenten proef ik de gedrevenheid van Chris Whitley, met dit verschil dat Dead Tongues keurig binnen  de randjes blijft. In de eerste plaats ervaar ik een muzikant die op eigen kompas koerst, en dat maakt hem wat mij betreft een belofte voor dit genre. De uitgebreide versie van Transmigration Blues kwam pas vrij in oktober, en, zoals wel vaker, die extra nummers maken het album beslist interessanter. Wanneer je vroeg was ingestapt, zoals ik, word je dus onnodig op extra kosten gejaagd wil je dit album compleet hebben. Jammer. Digitaal kun je ze er zo bijplakken uiteraard. Fysieke schijfjes van deze luxe variant zijn er bij mijn weten (nog) niet.

Label:
Psychic Hotline


Releasedatum:
26/06/2020