R-16301478-1606864120-6716

Malcolm Holcombe

Tricks of the Trade

Categorie:

door Rein van den Berg

20-08-2021

Er is weliswaar geen overtuigend bewijs dat het gezegde ‘There’s a sucker born every minute’ daadwerkelijk werd gebruikt door circusexploitant PT Barnum, maar hij wordt er terdege mee geassocieerd. Tom Waits heeft dezelfde uitdrukking ook al eens aangehaald, en Malcolm Holcombe past hem nu toe in Money Train, het openingsnummer van zijn nieuwe cd. ‘There’s a Sucker Born Every Minute. I’m standing in Line. Cause I got a Ticket. For the Money Train.’ Een uitzonderlijk overtuigend begin van deze nieuwe plaat. Ook al mag je geld niet belangrijk vinden, zonder kunnen we helaas niet in deze wereld. Jammer dat we in de tang zitten, of wie weet, ons in de tang hebben laten nemen.

Het was een tijd stil rondom Malcolm Holcombe. Uiteraard zaten we met een wereldwijde pandemie opgezadeld, maar ik had ook gelezen van gezondheidsproblemen die Malcolm parten speelden. Ik hoop ondertussen dat het stuk beter met hem gaat. Op basis van dit album zou je dat aan mogen nemen, want Tricks of the Trade is zijn meest geïnspireerde plaat. (Wat dat ook mag zeggen, want ik vond één van zijn recente platen (Pretty Little Troubles met en door Darrell Scott) ook al meesterlijk. Iedere muziekliefhebber zal zo zijn voorkeur hebben binnen Holcombe’s oeuvre, de mijne is tegenwoordig Tricks of the Trade. Malcolm Holcombe heeft er zin in. In zijn retoriek neemt hij geen blad voor de mond. Tricks of the Trade is Holcombe ten voeten uit, maar met een extra tandje erbij.

Dertien nummers in totaal, veelal uptempo en strijdbaar, maar ook is ruimte voor rustmomentjes zoals het gevoelige Lenora Cynthia (met Ron de la Vega uitzonderlijk innemend aanwezig met zijn cello), of het daaropvolgende nummer, de titelsong van dit album. Enige mindere broeder vind ik Misery Loves Company. Te veel dramatiek naar mijn smaak. Dat doet, wat mij betreft, afbreuk aan de geloofwaardigheid. Dan luister ik aanmerkelijk liever naar Windows of Amsterdam, waarbij de titel bijna in de repeteerstand gaat, terwijl de muziek van geweldige groove is voorzien. De nummers op Tricks of the Trade doen je bij regelmaat opveren van plezier. Niet alleen omdat het sterke nummers zijn, er wordt minstens zo indrukwekkend gemusiceerd. Hij heeft dan ook uitstekende musici aan boord. Dave Roe heeft voor de gelegenheid zijn zoon Jerry meegenomen. Verder zal je horen Jared Tyler. Een artiest waarmee Malcolm vaker mee heeft samengewerkt. Op de achtergrond kun je horen de dames Mary Gauthier en Jaimee Harris. Over bijdragen van kwalitatief sterke musici heeft hij überhaupt nooit hoeven klagen. Op een van zijn vroege albums, A Hundred Lies, speelde Greg Leisz mee op maar liefst ieder song, en was Van Dyke Parks aangetrokken voor de gelegenheid (accordeon). Luister naar Damn Rainy Day en je hoort Holcombe, hoe wrang de tekst ook moge zijn, op zijn allerbest. ‘Just another old man stuck in the past,’ hoor ik hem zingen, een tekst waarmee ik mijzelf helaas steeds vaker lijk te kunnen associëren. En dan moet Higher Ground nog beginnen. Riemen vast! Dit album gaat je bevallen.

Label:
Need to Know / Gypsy Eyes Music


Releasedatum:
20/08/2021