bigthieftwohandscover

Big Thief

Two Hands

Categorie:

door Koos Gijsman

15-12-2019

Het zijn enerverende tijden voor de fans van de Amerikaanse popgroep Big Thief. Nauwelijks bekomen van het dit jaar uitgebrachte album UFOF van hun helden of er ligt al weer een nieuw exemplaar in de schappen.

Two Hands is hun vierde album waarvoor ze afreisden naar de Sonic Ranch Studio in het Texaanse Tornillo. In de Chihuahuawoestijn aldaar hebben vaste producer Andrew Sarlo en de groepsleden gekozen voor een zo uitgekleed mogelijk klankbeeld. Een klankbeeld dat door de vrijwel integrale manier van opnemen een duidelijk live karakter kent.

Binnen een tijdsbestek van nog geen veertig minuten passeren tien liedjes de revue. Liedjes die ook nu weer geconcentreerd zijn rond het stemgeluid van zangeres Adrianne Lenker. Waarmee ik direct aanbeland ben op het eerste punt van kritiek mijnerzijds. Nu wil ik niet degene zijn die beweert dat Adrianne vals zingt, maar om nu te zeggen dat ze zuiver zingt gaat mij te ver. Dat is allemaal niet zo vreselijk, maar haar beperkte stembereik en vlakke voordracht werken een zekere verslapping van mijn aandacht op den duur in de hand.

Tel daar de wel erg rudimentaire speelwijze van de drie overige groepsleden bij op en je krijgt de indruk dat een opfriscursus bij een lokale muziekschool geen overbodige luxe is. Two Hands heeft vooral in de wat meer folkpopachtige liedjes, zoals het titellied Two Hands en het fraaie lied Wolf, zijn momenten, maar over de hele linie heb ik de indruk dat enig productioneel schaafwerk zeker niet overbodig was geweest.

Label:
4AD


Releasedatum:
11/10/2019