a0722503872_10-500

Sara Watkins

Under the Pepper Tree

Categorie:

door Rein van den Berg

03-04-2021

Jaren geleden, in 1988 om precies te zijn, verscheen de plaat Stay Awake. Dat album omvatte een variatie aan interpretaties van muziek uit oude Disneyfilms. Ondanks dat ik vaak de originele versies niet, of amper, kende, was ik bijzonder ingenomen met dit project. Ik was dat jaar voor het eerst vader geworden, wellicht speelde dat een rol. Een ode aan het kind in jezelf. Voor Sara ontstond dit idee vorig jaar, nadat ze was uitgenodigd om te participeren in een livestream als hart onder de riem tegen Corona. Het zoeken naar geschikte nummers maakte dat ze verschillende liedjes (her)ontdekte. Het idee was niet zozeer om een album voor kinderen te maken, maar wel een dat ingrediënten bevat waardoor kinderen gefascineerd raken. Muziek die je verbeeldingskracht activeert, en al was het maar voor eventjes, weghaalt uit het beklemmende effect van Corona. Stay Awake, oorspronkelijk uit Mary Poppins, en ook de schitterende cowboysong Blue Shadows on the Trail vind je terug op Under the Pepper Tree, het nieuwste album van Sara Watkins.

Het project Stay Awake had een ongekend indrukwekkende line-up, en kende uiteenlopende arrangementen. Te veel grote namen om te benoemen. Een project waar ondermeer Harry Nilsson nog had meegewerkt. Nu vind je op Sara’s plaat een uitvoering van zijn song Blanket for a Sail. Under the Pepper Tree is niet zo omvangrijk aangepakt als Stay Awake, maar blijft imponerend genoeg.

Enerzijds kleingehouden, maar ook met gast-aanwezigheid van Nickle Creek, zodat liefhebbers en passant kunnen meegenieten van Christ Thile’s mandoline. Gelegenheidsformatie I’m with Her staat een nummertje paraat, om tegelijkertijd te schakelen naar een innemende versie van Edelweiss, een leuk duo van Sara en haar driejarig dochtertje. Je kunt luisteren naar een eigentijdse, doch melancholische, versie van Moon River. Oorspronkelijk voor en door Audrey Hepburn uit de film Breakfast at Tiffany‘s. Een inmiddels klassieke song van Henry Mancini en Johnny Mercer.

Wanneer je niets hebt met fantasievolle nummers als When You Wish upon a Star (uit Pinoccio) dan is dit album van Sara Watkins welllicht niet voor jou. Halverwege al deze covers overigens het prachtige, door Sara zelfgeschreven, Night Singing. Ik hou hier wel van! Even weg van alles!

Label:
New West Records


Releasedatum:
26/03/2021