Unifony-2

Minco Eggersman & Theodoor Borger

Unifony II

Categorie:

door Ed Muitjens

20-11-2020

De Nederlanders Eggersman en Borger maakten in 2018 erg veel indruk met het album Unifony. Ze vonden elkaar in hun voorliefde voor Talk Talk, maar in de door hun verstilde soundscapes gedreven muziek is deze invloed nauwelijks hoorbaar. Dat geldt wel voor het artwork, want James Marsch was ook verantwoordelijk voor de hoezen van Talk Talk. Op het debuut vertolkte de Noorse trompettist Mathias Eick een hoofdrol. Zijn prachtige spel paste perfect bij het filmische klankenpallet van het duo.

Op het nieuwe album ontbreek hij. Pianist Aaron Parks en saxofonist Oskar Gudjonsson nemen zijn plaats in. Eerlijk is eerlijk, beiden hebben niet het onderscheidende spel van Eick, maar de kracht zit hem deze keer vooral in het samenspel dat bijzonder fraai is. Het gevolg is dat de cd iets meer jazz georiënteerd is. Nog steeds weten Eggersman en Borger de meest fraaie soundscapes te creëren waarbij minimalisme en af en toe een repeterend karakter hand in hand gaan. Punt is dat dit luistermuziek in optima forma is.

Feilloos gemastered door Bob Ludwig, bekend van onder meer zijn werk met Radiohead. Hier moet je voor gaan zitten. Om vervolgens te kunnen genieten van de absolute schoonheid van deze plaat.


Deze review verscheen eerder in Popmagazine Heaven.