a1359132759_16

Yasmin Williams

Urban Driftwood

Categorie:

door Hans Jansen

30-04-2021

Instrumentale albums, gedomineerd door akoestische gitaren, werden door de jaren heen vrijwel uitsluitend door witte mannen vervaardigd. Binnen de klassieke muziek en de folk doorbraken onder andere de Tjechische Zsófia Boros en de Britse Gwenifer Raymond deze hegemonie. De zwarte Amerikaanse gitarist Yasmin Williams voegde zich enkele jaren geleden in dit gezelschap. Zij begon op elektrische gitaar en droomde ervan om zich tot een rockvirtuoos te ontwikkelen. Met de akoestische gitaar kon Willams echter beter uit de voeten. Collega Daniel Bachman noemt haar één van de belangrijkste nieuwe gitaristen.

Yasmin ontwikkelde haar geheel eigen inventieve speelstijl. Zo legt ze de gitaar op schoot en bespeelt het instrument als was het een keyboard of percussie-instrument. Williams maakt daarnaast regelmatig gebruik van de cellostrijkstok, de kalimba (duimpiano) en tapschoenen waarmee ze het ritme aangeeft. Op haar tweede album Urban Driftwood laat zij zich incidenteel bijstaan door cellist Taryn Wood en djembéspeler Amadou Kouaye.

Willams ziet zichzelf als een verhalenverteller, waarbij ze zich uitdrukt in instrumentale gitaarmuziek én songtitels. In vergelijking met het debuut, ziet Yasmin haar tweede album als een album waarop ze minder haar vaardigheden tentoonspreidt. Haar ambitie: een meer gefocust, volwassener en samenhangend geheel afleveren. In dat streven is Williams zondermeer geslaagd. Williams wil met Urban Driftwood reflecteren op het afgelopen jaar, onder andere bepaald door corona en Black Lives Matter.

Het album opent met Sunshowers, een optimistisch en energiek klinkend geheel. Kwalificaties waarmee vrijwel elk nieuw jaar een aanvang neemt. Met het elegant en bespiegelend klinkend I Wonder neemt Yasmin gas terug. Vervolgens klatert Juvenescense uit de speakers en het blijkt, net als Through The Woods, over een wonderschone melodie te beschikken. Adrift is een verklankte ontmoeting tussen gitaar en cello. Het stuk werd geschreven na de moord op George Floyd en Breonna Taylor, welke tot politieke onrust en chaos leidden. Verwacht echter geen strijdbare klanken. Yasmin kiest juist voor harmonie en dialoog, iets waar wij allen in turbulente tijden gebaat bij zijn.

Op titelstuk Urban Driftwood speelt Williams wederom samen met Kouaye, gitaar en djembé in de hoofdrollen en een bijrol voor kalimba. Op epiloog After The Storm klinkt het gitaarspel van Yasmin Williams echter het allermooist. Na een turbulent jaar worden gevoelens van aanvaarding en berusting vertolkt. Achter de horizon gloort alweer de opkomende zon.

Label:
Spinster


Releasedatum:
29/01/2021

Daniel Bachman

Sacred Revelations

River

Ambsace