eddiehintonsongbook

Various Artists

Cover Me: The Eddie Hinton Songbook

Categorie:

door Rein van den Berg

02-03-2019

Het kan geen kwaad om op gepaste momenten even terug te blikken. In mijn geval luister ik met plezier naar muziek die teruggaat naar de jaren zestig en zeventig. Goede muziek is weliswaar van alle tijd, echter die periode spreekt het meest tot mijn verbeelding.

Mijn algemene interesse voor muziek ontstond vroeg, echter het duurde een paar jaartjes voordat (Southern) soulmuziek op mijn radar verscheen. En wanneer je terug graaft in de tijd dan raad ik je aan, behalve het Numero label, om de online ACE catalogus te raadplegen. Ace beschikt doorgaans over aanmerkelijk minder obscure opnames, echter is daardoor niet minder interessant. Grote kans dat het feest der herkenning in werking treedt.

Bij het beluisteren van deze Cover Me, Songs of Eddie Hinton, zal dat zeker het geval zijn. Wie weet kom je tot eenzelfde conclusie, want het is bijna ongeloofwaardig te constateren hoe betekenisvol Hinton voor dit genre is geweest. Hij arriveerde bij de muziekstudio te Alabama in 1966 en groeide vervolgens uit tot één van de sleutelfiguren van the Muscle Shoals Sound. Hij schreef muziek soms alleen, maar deed dat tijdens zijn gelauwerde periode met verschillende partners. Op deze gebundelde editie wordt ieder song gedetailleerd voorzien van achtergrondinformatie. Naast Donnie Fritts worden Dan Penn en Marlin Greene genoemd als zijn belangrijkste kompanen. Echter daartoe beperkt de tekst zich gelukkig niet. De hoesteksten bevatten, per individueel nummer, een bron aan aanvullende informatie, tot in de gekste, doch zeer lezenswaardige, details. 

Echter hoe iemand sterft als gevolg van een fatale hartaanval – als 51-jarige, zo jong! – wordt zijdelings inzichtelijk gemaakt. Had hij te vroeg furore gemaakt? Nadat hij Muscle Shoals verliet in 1972 ging het hem spijtig genoeg amper voor de wind. Hij gleed af. Het faillissement van zijn label, zijn huwelijk liep stuk, gezondheidsproblemen, verslaving. Ik lees zelfs dat een oud studiegenoot hem om een gegeven moment aantrof terwijl hij leefde op straat. Hij helpt Eddie, en weet hem te motiveren zijn leven weer op te pakken. Er wordt weer muziek gemaakt, opgetreden, studio-opnames gemaakt, en toch gaat het mis. Wat overblijft, is de muziek. Cover Me bevat 24 van zijn nummers in de oorspronkelijke versies. Veelal juweeltjes, en gezongen door mensen als Jackie Moore, Dusty Springfield, The Box Tops, Aretha Franklin, Cher, Bobby Womack, Gwen McCrae en, niet te vergeten uiteraard, Percy Sledge.Releasedatum:
05/12/2018