VNE+cover+small

Vincent Neil Emerson

Vincent Neil Emerson

Categorie:

door Rein van den Berg

08-06-2021

Countrymuziek kent, net als ieder genre, zijn nuances. Ik kan lang niet alles verdragen wat aangeboden wordt, en dan ineens is er iets wat ik geweldig vind. Dat laatste geldt instant voor het album Vincent Neil Emerson. Een plaat die alle componenten bevat van een traditionele countryplaat. Er kan bij wijze van spreken niet genoeg pedal steel, mondharmonica of fiddle zijn. Waar het de jongere garde betreft, denk aan iemand als de Canadees Colter Wall, weliswaar gemixt met het beste wat Texas te bieden heeft. Hij en Colter Wall kennen elkaar ondertussen. Hebben wat dingetjes samen gedaan. Vincent Neal Emerson mag je gerust beschouwen als een nieuw hoopgevend baken. Een artiest die het klassieke genre nieuw perspectief inblaast.

Bij beluisteren moest ik denken aan een andere countryartiest, iemand uit de jaren zeventig, wiens muziek ik zeer waardeer, B.W. Stevenson. Die zette prachtige countrymuziek op de plaat, voordat hij helaas veel te jong stierf. Nu is er dus Vincent Neil Emerson die met deze gelijknamige albumtitel de perfecte opvolger heeft gefabriceerd voor zijn album Fried Chicken and Evil Women (uit 2019). Dit nieuwe album kwam tot stand met onersteuning van niemand minder dan Rodney Crowell. Ik kan niet anders concluderen dan dat met Crowells intuïtie of gehoor niets mis is.

Dit is countrymuziek met een klassiek gouden randje. Het schijnt dat de eerste keer dat Vincent Neil muziek van Townes van Zandt hoorde, hij vanaf dat moment wist welke richting hij moest volgen. In The Ballad of the Choctaw-Apache legt Vincent Neil subtiel de link naar zijn muzikale held. Dat Vincent Neil goed geluisterd heeft naar Townes van Zandt en de zijnen kun je mogelijk herkennen aan vergelijkbare sterke teksten. Rechtstreeks, zonder omhaal en met de nodige humor. Zwartgallig als het moet. Naast de teksten vind je een sterke lijn terug in de composities. High on the Mountain spat werkelijk van de plaat vanwege het spelplezier. Vrolijkheid alom, en technisch van een spat zuiver gehalte. Dan volgt een werkelijk uitmuntende song. Inzichtelijk ter afwisseling, persoonlijk getint bovendien. Learning to Drown mag je classificeren als een stukje nuchter Texaans advies.

Weemoed en levenslust gaan hand in hand op deze plaat. Countrymuziek uit het hart, dusdanig dat de geloofwaardigheid geen moment in het geding komt. Geen tijd voor treurnis mensen, Vincent Neil Emerson is in aantocht. Musici die meespelen waren “handpicked”. Eén opname per song bleek voldoende om ieder song zijn definitieve versie te geven. Het resultaat is er! Zo zie je maar welk effect een ruggensteuntje kan doen met vers talent. Saddled Up and Tamed is onvervalste Western Swing, en sluit optimistisch af.

Label:
La Honda – Thirty Tigers


Releasedatum:
25/06/2021