a2707766757_10

Maya de Vitry

Violet Light

Categorie:

door Rein van den Berg

17-02-2022

Ik had haar debuutplaat, Adaptations, gehoord, echter die wist mij over het geheel genomen niet te overtuigen. Dat in tegenstelling tot de muziek van The Stray Birds, waar ik haar van kende. De kaarten zijn opnieuw geschud, we zijn een jaartje of wat verder, en het voorbehoud dat ik toen had is er niet meer. Niet om dit een halszaak te maken, maar er was iets in haar zang dat mij stoorde. Mogelijk gaat dat album ooit voor een herkansing, terwijl tegelijkertijd: de behoefte ieder album te bezitten is er evenmin. Tussendoor verscheen overigens nog een cd, waarmee Violet Light het derde officiële album is geworden van Maya de Vitry.
Volgens mij heeft Maya nu haar stem gevonden, en dat maakt dat Violet Light een erg aantrekkelijke plaat is. Behoudens Watches Out of Diamonds, een kort nummer dat mij nog steeds niet wist te bekoren. Voor het overige is het vooral genieten, dusdanig dat ik haar beschouw, voor zover dat mag, als herontdekt.
Aansprekend songmateriaal, allemaal door Maya zelf geschreven, maar uitgevoerd door een ruim aanbod aan musici. Iedere song heeft zo’n beetje, lees ik, een eigen samenstelling aan mensen die de muziek verzorgt. Maya is weliswaar de spil waarom het draait. Ze is een zelfstandig artiest, maar werkt vrij regelmatig samen met andere musici. Deze derde release deed ze samen met Ethan Jodziewicz. De songs zijn openhartig en intiem tegelijk. Om nou te zeggen dat Maya gegroeid is als artiest, muzikant of vocalist, lijkt me redelijk flauw. Wellicht ben ik zelf wel gegroeid door haar werk beter op waarde te schatten.
Hoe je het wendt of keert, deze artieste uit Nashville, Tennessee is flink gestegen op mijn persoonlijk waarderingspyramide. Dat betekent dat ik haar nadrukkelijk in de gaten houd voor toekomstige platen, of wie weet, zit er te zijner tijd een concertbezoek in. De cd Violet Light kan ik alvast van harte aanbevelen. Lokale distributie lijkt mij (nog) niet van toepassing, dus wanneer je geïnteresseerd blijkt dan kun je rechtstreeks aankloppen bij haar Bandcamp-pagina.Releasedatum:
28/01/2022