Waiting Rooms

Samantha Whates

Samantha Whates

“The waiting is over” staat op de binnenkant van het klaphoesje van Waiting Rooms te lezen. Gelukkig voor Samantha, maar zeker ook voor mij, heeft haar fraaie debuutalbum Dark Nights Make for Brighter Days eindelijk een opvolger gekregen. Samantha heeft in het verleden veel tijd doorgebracht in verscheidene soorten wachtkamers en regelmatig ontstonden daar ideeën voor nieuwe songs. Ze kwam op het idee om die songs als het ware “terug te geven” aan de omgeving waar ze ontstonden. In zes livesessies opgenomen in de periode juni 2017 tot begin dit jaar.

Sommige songs konden lang rijpen, zoals Dark Waters, wat al een aantal jaren oud is. Net als op haar debuut speelt haar broer Douglas een belangrijke rol, hij speelt niet alleen shruti, elektrische en staande bas, maar is ook verantwoordelijk voor een zestal wonderschone arrangementen.

Haar naam zal waarschijnlijk bij weinig Nederlandse muziekliefhebbers een belletje doen rinkelen. Ze werkt echter al heel lang samen met Josienne Clarke, die samen met Ben Walker lange tijd een bekend folkduo vormde. Samen maken de dames deel uit van het interessante kwartet PicaPica. Samantha beschikt over een van de mooiste stemmen die ik ken, waarmee ze me geregeld kippenvel bezorgt, vooral in Sailors, Dylan’s Truth en Sometimes Somethings. Misschien een boude uitspraak, maar ik denk dat Nick Drake trots geweest zou zijn, als hij laatstgenoemde song geschreven zou hebben. Wellicht had haar carrière al een grotere vlucht genomen als haar debuut niet in eigen beheer was uitgebracht, maar op een gerenommeerd label. Gelukkig zag deze keer het label Wonderfulsound, bekend van onder andere singer-songwriter Nev Cottee, er wel terecht brood in om het album uit te geven.

Toeval of niet, Waiting Rooms verschijnt een week voor In All Weather van haar goede vriendin en collega Josienne Clarke, beide albums behoren voor mij tot de allermooiste albums die ik dit jaar hoorde.

Waiting Rooms
Samantha Whates

Theo Volk

21-10-2019


Label:
Sometime Songs Ltd/Wonderfulsound


Releasedatum:
01/11/2019

Website artiest