51DPYM8VA3L

Ryan Martin

Wandercease

Categorie:

door Rein van den Berg

21-10-2020

De hoes van Wandercease deed mij ergens denken aan Neil Youngs On the Beach. De zonrijke kleuren van On the Beach vind je weliswaar niet terug, maar anderzijds lijkt de compositie minstens zo zorgvuldig tot stand gekomen, inclusief bloemdecoratie. De blauwtinten creëren wat mij betreft afstandelijkheid, met in het midden daarvan een comfortabel bed. Wat wil een artiest ons vertellen? Gewoon een zweem van kunstzinnigheid suggereren? Van Neil Young weten we dat On the Beach tot stand kwam in een sombere periode. Gemaakt in California, dus met een zeezicht voor het oprapen.

Martin is oorspronkelijk van California, maar Wandercease kwam tot stand aan de andere kust, ergens buiten New York, nabij the Hudson Valley. Muziek afkomstig uit Amerika laat zich meestal relateren aan het gebied waar het vandaan komt. Dat heb ik niet bij dit nieuwe album van Ryan Martin. Het is een ietwat aparte mix tussen americana en pop. Richtingloos zou ik het niet willen noemen, maar er een labeltje opplakken helpt gebruikelijk bij het bepalen van identiteit. Wandercease schiet verschillende kanten op. Normaliter word ik daar onrustig van, nu grappig genoeg niet. De sound is, zoals ik het ervaar, minstens zo onpeilbaar als de hoes.

Martin’s nieuwe album heeft gewoon even tijd nodig. Net als bij zijn vorige, Gimme Some Light, komt dit album pas tot leven na een paar draaibeurten. Als een unieke blend aan stijlfiguren die bij elkaar komen ervaar ik Wandercease niet. Het is vooral veel, maar niet per se veelzijdig. De folkse elementen die je hoort op I Want You To Dance lijken vanuit het niets te komen. Orphan Song is een ijzersterke song, zoals je er meer zult aantreffen. Ik associeer dit nummer met muziek van Traffic, alsof het zo afkomstig is van hun laatste album, When the Eagle Flies. Er valt over de hele lijn genoeg te genieten. Producer Kenny Siegal (bekend van o.m. Joseph Arthur, Chuck Prophet en Chris Whitley) heeft er een vracht aan musici bijgetrokken, terwijl de mix in de handen is geplaatst van engineer Paul Kolderie (en die heeft gewerkt aan producties van Radiohead en Pixies) Ryan’s zang rijgt de nummers aan elkaar, waarbij de hogere regionen met regelmaat worden opgezocht.

Label:
High Moon Records


Releasedatum:
30/10/2020