MavisStaples_WeGetBy

Mavis Staples

We Get By

Categorie:

door Koos Gijsman

22-09-2019

De Afro-Amerikaanse zangeres Mavis Staples heeft zich gedurende haar zestig jaar overspannende carrière geprofileerd als een voorvechtster van het recht op gelijkheid en waardigheid voor haar volk. Aanvankelijk vormt ze met haar vader Pops Staples en haar zusters Cleotha en Yvonne de groep The Staples Singers die de muzikale omlijsting verzorgt tijdens de manifestaties van de mensenrechtenbeweging rond de charismatische leider dr. Martin Luther King. De laatste jaren treedt zij als solist op en weet zij zich in de studio op haar laatste zes lp’s gesteund door musici als Ry Cooder, Jeff Tweedy, M.Ward en Ben Harper.

Laatstgenoemde stuurde haar drie jaar geleden het door hem geschreven lied Love And Trust, waarna ze hem vroeg meer liedjes voor haar te schrijven. Na twee weken stuurde hij de volgende twee liedjes en even later volgde de rest van de elf liedjes die ze voor We Get By in een paar dagen opnamen.

Een album dat in menig opzicht uitzonderlijk is. Op de eerste plaats door de inhoud van de liedjes die tekstueel aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. In Brothers And Sisters maakt Mavis middels de tekstregels “Trouble In the land, we can’t trust that man” duidelijk dat zij weinig vertrouwen heeft in de huidige president van de Verenigde Staten. In Change legt ze link een met het verleden door de vernederende praktijk waarbij de zwarte bevolking officiële documenten met een X signeerden opnieuw onder de aandacht te brengen.

Muzikaal gezien heeft Harper gekozen voor een rudimentaire opzet waardoor Mavis alle gelegenheid geboden wordt haar vocale kwaliteiten optimaal te benutten. Een soepel schakelende ritmesectie en de excellerende gitarist Rick Holmstrom (door Mavis Pops jr. gedoopt) laten de hoogtijdagen van de Afro-Amerikaanse muziek uit de jaren zestig tot leven komen. Het resulteert in een imponerend nieuw hoofdstuk in het oeuvre van een van de grootste zangeressen van de Afro-Amerikaanse volksmuziek.

Label:
Anti/Epitaph


Releasedatum:
24/04/2019