51zuFdLDvIL._AC_

Delta Spirit

What is There

Categorie:

door Rein van den Berg

05-10-2020

Ik zal niet ontkennen dat ik mijn muzieksmaak actueel probeer te houden. Mijn liefde voor jaren zeventig muziek is weliswaar onverminderd, tevens wil ik een open vizier aan de dag leggen wat betreft eigentijdse geluiden. Vanuit die invalshoek ben ik zeer gunstig gestemd waar het What Is There betreft, het nieuwe album van Delta Spirit. What Is There bruist en is tevens melancholisch gekleurd. Zo zie ik mijzelf ook het liefst, vandaar dat ik graag een graantje meepik van deze band in de hoop dat wellicht iets van hun dynamiek afglijdt en blijft hangen. Laat ik eerlijk blijven. Ik kende deze band niet van hun eerdere albums. Ik heb enkel een soloplaat van de zanger van dit kwintet in de kast staan, Matthew Logan Vasquez. Voor het overige was dit een verse kennismaking.

Dit nieuwe album start stuwend met het ontwapenende The Pressure. Een krachtig nummer met een strakke beat. Je bent meteen bij de les. Na een abrupte stop wordt iets meer tijd ingeruimd voor een stukje beschouwing. Toch blijft It Ain’t Easy lekker up-tempo. Ik mag deze gasten wel. Lekker in het gehoor, terwijl ze toch om aandacht vragen.

Naarmate het album vordert word ik steeds verder meegesleurd. Een volwassen sound, zowel stuwend als onderhoudend. Bij How About It is er de drang om uit volle borst mee te gillen, terwijl het gitaarspel van Will McLaren onderschrijft dat Delta Spirit niets ander is dan een uitermate geoliede samenstelling. Ze hadden voor een periode van zes jaar de activiteiten van de band naar nul geschroefd, en namen tijd voor eigen prioriteiten. Na jaren groeide wederom de interesse om iets gezamenlijks te maken. What is There is dan ook het resultaat van een groeiproces.

Het album sluit af met een tweetal ingetogen nummers. Niet dat het geluid van de band minder is, maar zo semi-akoestisch spreken ze mij enorm aan. Bij een open vizier blijkt ruimte voor de muziek van Delta Spirit. Lekker!

Label:
New West Records