Arlan+Feiles+What+Kind+Of+World+Album+Cover

Arlan Feiles

What Kind of World

Categorie:

door Rein van den Berg

28-09-2019

De wereldverbeteraar, hij bestaat nog. Gelukkig maar! Ik kan mij uitstekend voorstellen dat jonge mensen zich afvragen of deze wereld nog wel de moeite waard is om aan baby’s te beginnen. Arlan stelt zichzelf deze vraag terecht. De nieuwsberichten doen een mens met regelmaat duizelen. Zelf heb ik drie zonen, en ik heb allerminst spijt, maar de vooruitzichten baren mij met regelmaat zorgen. Dusdanig dat ik mij afvraag wat ik hen heb aangedaan.

Arlan Feiles struikelt over dezelfde vraagstukken, en vertaalt zijn onbehagen naar aansprekende, gevoelsrijke nummers. Ik ken de muziek van Arlan Feiles niet van eerdere platen. Muziekvrienden waren lovend over hem, maar aandacht besteden aan zijn repertoire had ik niet gedaan. Tot nu. Ik kan niet oordelen of dit album representatief is voor eerder gemaakte platen. Hij opent met een gospelsong, en is soulvol over het hele album.

Belangrijkste troef is wat mij betreft de trefzekere eenvoud van zijn muziek en teksten. Feiles heeft geen grootse arrangementen nodig om indruk te maken. Met uitsluitend piano als begeleidend instrument is hij krachtig genoeg. Hoe eenvoudiger zijn instrumentatie is, hoe meer zijn nummers mij raken. Hij overtuigt en verwoordt zijn verontrusting oprecht. Hij doet dit zonder omhaal in uitermate directe teksten waarmee hij zijn hart laat spreken.

Dagelijks kom ik met muziek in aanraking, en dat deze jonge man mij zo zou innemen had ik voorheen niet ingeschat. Ik zou zeggen oordeel zelf, en ga luisteren, of beter nog, kom langs, want live blijkt hij nog een schepje er bovenop te kunnen doen. Bij Room to Grow, waarmee Feiles zijn nieuwste album afsluit, doet hij mij denken aan het warme repertoire van Mickey Newbury.

Vrijdag 11.10 Acoustic Alley, Den Haag
Zaterdag 12.10 Nw Dijkhuis, Doetinchem
Zondag 13.10 Walhalla, Rotterdam
Woensdag 16.10 Heerenlogement, Beusichem
Donderdag 17.10 de Harmonie, Edam
Vrijdag 18.10 de Amer, Amen
Zaterdag 19.10 Ramblin’ Roots, Utrecht
Zondag 20.10 Tangelder, MiddelburgReleasedatum:
04/10/2019