headland What Rough Beast

Headland

What Rough Beast

Categorie:

door Koos Gijsman

08-02-2020

Samen met een handvol bevriende musici brengt Australiër Murray Paterson onder de groepsnaam Headland zijn jongste album What Rough Beast uit. De naam van zijn groep ontleent hij aan een surfplankmerk uit de jaren zeventig. De titel van het album haalt hij middels een dichtregel uit het profetische gedicht The Second Coming van de Ierse dichter W.B.Yeats.

De inhoud van het repertoire is opmerkelijk lichter van toon dan de dreigende inhoud van het betreffende gedicht. Elf overwegend luchtige liedjes figureren naast eigenzinnige coverversies van Darlin’ Be Home Soon van John Sebastian (Lovin’ Spoonful) en Face In The Sky van Motörhead.

Het klankbeeld is veelal geconcentreerd rond akoestische gitaarspel dat summier aangevuld wordt met de klanken van cello, pedal steelgitaar, accordeon, klokkenspel, wurlitzer en mellotron. Amanda Brown, voormalig lid van The Go-Betweens, voegt daar haar fraaie vioolpartijen aan toe, terwijl Joel Silbersher (Tex Perkins) het leeuwendeel van de zangpartijen voor zijn rekening neemt. Het resulteert in een uiterst genietbare productie die de liefhebbers van melodieuze luisterliedjes in een ontspannen setting veel te bieden heeft.

Label:
Agitated