a2272781866_10-500

Kris Drever

Where the World is Thin

Categorie:

door Rein van den Berg

08-10-2020

Op Reveal Records verscheen een paar jaar geleden (2006) Drevers album Black Water. Tijdloos en eigentijds tegelijk. Wat mij betreft een ideale combinatie, waar het muziek betreft. Bewondering wanneer een artiest de gevoelige snaar weet te raken. Kris Drever bleek, en blijkt, daartoe in staat. Mijn belangstelling voor Britse, Ierse en Schotse folk is weliswaar minder dan jaren geleden. Enerzijds ligt dat mogelijk aan het gepresenteerde aanbod, anderzijds speelt mijn persoonlijke smaak daarbij een rol. De muziek moet zeker niet te folkloristisch, of te zweverig worden, maar voor artiesten als Kris, of Chris Wood, of David Keenan maak ik graag een uitzondering. Ze zijn in staat verstilde juweeltjes te fabriceren.

Black Water verscheen in 2012 nogmaals, ditmaal met een extra schijfje, gevuld met live-performances. Where the World is Thin ademt onzekere tijden. Buiten Covid-19 om, een planeet die verder verwarmt, politieke instabiliteit in verscheidene landen. De Schotten zitten nog steeds met een opgelegde Brexit die de gemoedstoestand weinig vreugdevols lijkt te bieden. Ons gevoel van comfort verdampt met de dag. Gelukkig dat er muziek is om te relativeren, of bij weg te dromen.

Where the World is Thin heeft negen nummers. Ze kwamen mede tot stand in deze veranderende wereld. Een nachtmerrie die niets anders dan reëel blijkt. De muziekindustrie wordt nog eens extra hard geraakt. Kris, nog niet zo lang geleden gehuwd, probeert alles een plaats te geven. Zijn talent stelt hem in staat om zijn gemoedstoestand te vertalen naar mooie muziek. Gevoelige teksten en muziek, met thema’s omtrent alledaagse kwesties. Ze worden al dan niet geraakt door dit ongrijpbare monster. De jeugd pakt de draad alweer op, terwijl andere bevolkingsgroepen de adem inhouden. Idiote tijden, maar mooie verstilde muziek komt daarbij vrij. En, hopelijk voor Kris: ook brood op de plank.

Label:
Reveal Records


Releasedatum:
02/10/2020