David-Olney-Anana-Kaye-Whispers-And-Sighs

David Olney & Anana Kaye

Whispers and Sighs

Categorie:

door Rein van den Berg

05-03-2021

Olney stierf in het harnas. Een jaar geleden alweer. Wellicht reden waarom Whispers and Sighs opent met het instrumentale en sfeervolle The Station. Alsof de producent een moment had ingelast om stil te staan bij Olney’s overlijden door deze korte prelude, slecht uitgevoerd door cello en viool. David Olney had het ongetwijfeld liever anders gezien. De dood ligt op de loer, onverwacht soms. Whispers and Sighs is daardoor nu Davids afscheidscadeau geworden. Het resultaat is niets anders geworden dan een uitstekende samenwerking van David met het echtpaar Anana Kaye en Irakli Gabriel. Ik ervaar dit album als meer veelzijdig dan ik van Olney gewend was. Ongetwijfeld komt dat vooral door de prima te verteren zang van Anana Kaye, die een uitstekend eigenzinnige, ietwat hese stem heeft. De samenwerking is een fijnzinnige blend van americana met pop.

Het staat buiten kijf dat David Olney schitterende songs heeft nagelaten, en deze collectie voegt daaraan toe. Nummers die hij samen schreef met het voorgenoemd tweetal, en een aantal met zijn gebruikelijke songschrijvende partner John Hadley. Whispers and Sighs laat zich aanhoren als een opvallend energieke Olney-plaat. Stemmige nummers, naast een aantal waarbij af en toe flink de beuk erin gaat.

Leuk dat artiesten met uiteenlopende achtergrond de samenwerking hier hebben weten te vinden. Niet een voor de hand liggende combinatie, maar het werkt wonderwel. Ook de instrumentatie en arrangementen zijn uitstekend gekozen. Het zijn songs die passen bij een fantasiewereld. Een wereld die David zag in zijn dromen, alsof gesitueerd in een wereld aan het begin van de vorige eeuw. De creativiteit van een soloartiest kan een treffende uitkomst geven, maar een uitwisseling van ideeën tussen meerdere mensen kan, zoals hier, eveneens verbluffend werken. Ach, David Olney’s aanwezigheid is onmiskenbaar, maar vlak de invloed van Kaye en Gabriel niet uit. Whispers and Sighs is een uitstekende cd met Olney, helaas zijn laatste.

Label: Schoolkid Records


Releasedatum: 19/03/2021