a2885813428_10-jg

Sophie Janna

Wide World

Categorie:

door Rein van den Berg

17-12-2021

Ik kan mij niet herinneren wat mij dreef om Laurels, Sophie’s debuut-cd, indertijd te kopen, maar ik weet nog wel dat ik toen enorm onder de indruk was van dit intens mooie album. De link naar the Lasses legde ik volgens mij pas later. Nu, zeven jaar later, verscheen een nieuw soloprojectje van Sophie Janna, genaamd Wide World, een EP-tje. Wederom met dezelfde stijlvolle vormgeving. De EP sluit af met een akoestische versie van het nummer Laurels, titel van haar eerste album, echter het is mij onduidelijk of die titelsong eerder op een album is geplaatst. Wel sluit het qua sfeer aan bij het intieme karakter van die debuutplaat. Datzelfde geldt overigens ook voor de EP. Mensen die het repertoire van the Lasses kennen zullen meteen vertrouwd zijn met dit sfeervolle kleinood. Een welkome aanvulling dus, met uitsluitend zelfgeschreven liedjes, die zich wellicht eerder laten classificeren als singer-songwriter, ook al blijven ze folk-georiënteerd.

Wide World bestaat uit acht nummers, waarvan de eerste drie songs een akoestische reprise krijgen in het tweede segment waarin, vertrouwd als altijd, terug valt te vinden Janos Koolen op instrumenten als mandoline, banjo, gitaar en klarinet. Tevens sprint bij op bouzouki Kaspar Laval, maar centraal staat de loepzuivere zang van Sophie Janna. Het eerste gedeelte kwam tot stand met drie musici; Hannah Jacobs, Nicholas O’Brien en Joseph O’Keefe.

Wanneer ik het titelnummer juist inschat dan is dit behoorlijk persoonlijk. Het gaat over onzekerheid. Piekerend wakker worden en dan gelukkig begrip/steun vinden bij je partner. De wereld is inderdaad te omvangrijk om er alleen voor te staan. Starlight heeft als onderwerp andermaal onzekerheid, echter ditmaal vanuit een ander perspectief. Here Now is mijn favoriete nummer. Mooie golvende melodie gezet in een metafoor-rijke tekst. Dit is een gelukkige ontwikkeling op Starlight, en het komt allemaal goed! And I know not where you were and where you’ll be 
I know not where you were and where you’ll be 
 But we’re here now, we’re here now 

 Of het auto-biografisch is, recent of afkomstig uit herinnering is mij niet duidelijk. Mooi is het wel. Kort, maar zeer de moeite waard deze inkijk in het leven van Sophie Janna.

Label:
reVanche Records


Releasedatum:
03/12/2021