0600753904237

Willis Alan Ramsey

Willis Alan Ramsey

Categorie:

door Rein van den Berg

04-10-2020

Een van de mooiste americana-albums kreeg onlangs een re-issue. Een eenvoudige release is het geworden. Zelf had ik op een meer uitbundige aanpak gehoopt, inclusief een vinyluitvoering, aangezien dit album dat verdient. Uiteraard diende het exemplaar dat ik voor ogen had voorzien te zijn van een begeleidend schrijven door niemand minder dan een vooraanstaand collega-artiest als Kris Kristofferson of Rodney Crowell.

Het album verscheen oorspronkelijk op Shelter Records in 1972. Ik ben een groot liefhebber van muziek uit die periode, en met regelmaat pak ik albums afkomstig uit die vroege jaren zeventig erbij. Muziek van Leon Russell of Marc Benno speelt hier frequent, om een voorbeeld te noemen.

Ik had het album, simpelweg getiteld Willis Alan Ramsey, al een tijdje niet meer beluisterd. Gevoelige muziek met aansprekende teksten. Het openingsnummer Ballad of Spider John zet meteen de toon. ‘Spider John is my name friends. I’m in between freights and I sure would be obliged If I could share your company. I’m on my way to nowhere, Been running from my past; Running from the things I used to be.’

Het album is verspreid over zestal studio’s en tijdstippen tot stand gekomen met evenveel verschillende technici en musici. Een conflict met zijn label zou erop kunnen wijzen dat Willis Alan Ramsey mogelijk een veeleisend persoon is. Wanneer fans hem vroegen naar een tweede album, was zijn standaardantwoord: ‘Hoezo, wat is er mis met dit?’ Ik had al eerder gelezen dat iets nieuws op stapel staat, en ook nu valt op zijn site te lezen dat de financiën rond zijn, en dat volgend voorjaar Gentilly blijkbaar komt. Duimen maar! Een album dat nieuw materiaal bevat, dat hij deels schreef met zijn vrouw Alison Rogers. Uiteraard ben ik reuze benieuwd, maar bouw anderzijds geen verwachtingen op, want hoe ga je nummers als Goodbye Old Missoula, Angel Eyes of Muskrat Candlelight evenaren? Ik laat mij met graagte verrassen.

Op zijn debuut bedankt hij Leon Russell, J.J. Cale, Elliot Mazer en niet te vergeten Greg Allman voor zijn enthousiasme. Willis Alan Ramsey’s debuut was jarenlang moeilijk verkrijgbaar. Dit initiatief van Music On CD maakt het mogelijk voor een jongere garde om te genieten van een album weleer.

Label:
Music on CD / Koch


Releasedatum:
15/09/2020