71vlaxMFOAL._SL1000

Will Johnson

Wire Mountain

Categorie:

door Rein van den Berg

12-10-2019

Iedereen moet het voor zichzelf uitmaken uiteraard, maar je hebt muziek die okay is, en vervolgens heb je muziek die je naar de keel grijpt. Over de afgelopen jaren ben ik steeds meer verknocht geraakt aan alles uit zowat het hele oeuvre van Jason Molina. De rauwe eenvoud, en de emotie die daaruit naar voren komt spreekt mij enorm aan. Sterker, het lijkt wel of de intensiteit van Molina’s werk mij over de jaren steeds meer bekoort. Wat mij betreft is Will Johnson een sterke runner-up in het zelfde veld als waar Molina struinde. Johnson is ook vergroeid met muziek!

Wire Mountain bevat het allemaal. Alles wat des Johnsons is komt naar voren op dit album. Zijn muzikale track-record is zonder twijfel zowel omvangrijk als indrukwekkend. Denk daarbij niet alleen aan zijn soloplaten, maar ook aan Centro-Matic en South San Gabriel. En zeker niet te vergeten, zijn (helaas eenmalige) samenwerking met Jason Molina (“a whirlwind of dedication and activity”). Zijn gedrevenheid is van structurele aard. Hij nam plaats in het Undertow Orchestra, met David Bazan, Vic Chesnutt en Mark Eitzel, speelde met Monsters of Folk (Jim James, Conor Oberst, M. Ward en Mike Mogis), werkte met Jay Farrar aan het Woody Guthrie project onder de werktitel New Multitudes, en meer recentelijk was daar zijn debuut met Justin Peter Kinkel-Schuster onder de naam Marie/Lepanto en verscheen hun album Tenkiller. Duizelingwekkend bezig baasje dus, en dit was slechts een gedeeltelijke opsomming, want daarnaast is hij actief als producer voor andere artiesten, en een begenadigd schilder. Wire Mountain is een weerslag van deze uitzonderlijke muzikant. 

Het album steekt stevig van wal met het nummer dat de nagenoeg onuitspreekbare titel Necessitarianism (Fred Merkle’s Blues) draagt. Hiermee wordt meteen de toon gezet. Het is Will Johnson menens met Wire Mountain! Is de tijd wellicht rijp voor een kers op de taart van een uitzinnige carrière? Ik durf het niet te zeggen, want de man heeft al veel uitzonderlijke mooie dingen gemaakt. Een song als Cornelius behoort simpelweg tot het beste wat hij te bieden heeft. Het album werd opgenomen in de Ramble Creek Studio te Austin, Texas, en “ramblin’” is hier een understatement, want wat is dit een prachtplaat geworden.

Label:
Keeled Scales


Releasedatum:
27/09/2019