81RzaHXPgSL._AC_SL1500_

Bob Frank

Within a Few Degrees

Categorie:

door Rein van den Berg

16-06-2021

Bob Franks carrière is niet serieus van de grond gekomen. Zijn ambities waren aanvankelijk hetzelfde als die van iedere beginnende muzikant. Paar jaar nadat hij terugkwam van Vietnam maakte hij voor het roemruchte Vanguard-label in 1972 zijn gelijknamige debuut, inmiddels digitaal geremastered. Bobs norse instelling en onverschilligheid resulteerden in een vroegtijdige contactbreuk. Zijn eigenzinnige karakter liep niet synchroon met de bedoelingen van Nashville. Door zijn stugge houding draaide hij daarmee zijn muzikale perspectieven eigenhandig de nek om. Dertig jaar lang was hij van het spreekwoordelijke toneel verdwenen, om ergens rond het begin van deze eeuw een hele rits platen uit te brengen. Vooral zijn projecten met John Murry vingen aandacht. Hun gezamenlijke album Brinkley, Ark & Other Assorted Love Songs (with The Lanksy Brothers) is een persoonlijke favoriet, terwijl The Gunplay EP eveneens zeer de moeite waard is.

Within a Few Degrees werpt via de DVD een analyse op het leven en keuzes van deze cultfiguur. Leuk om uit Bob Franks mond te horen dat men zijn muziek daadwerkelijk bleek te kennen, tot zijn verbazing zelfs in Japan en Europa. Hij was er zich voorheen niet van bewust dat zijn muziek gewaardeerd werd door anderen. Over de jaren heen was hij nooit gestopt met het schrijven van liedjes. De opnames volgenden pas nadat hij besefte dat er interesse was. Het is gelopen zoals het ging. Het is niet anders.

Er blijken nog ergens live-opnamen te zweven van Bob Frank gemaakt at the Old Quarter, te Texas (1973). Benieuwd! Ze zullen verdacht lijken op de twee schijfjes waarmee dit album gevuld is. Heerlijk verandagetokkel dat de jaren zeventig in herinnering roept. Vroege Nashville-demo’s uit de periode 1968–72 en verschillende opnames afkomstig van cassettes die Bob maakte vanaf de jaren zeventig tot negentig. In principe maakte hij die tapes voor zich en zijn familie en vrienden. De Nashville-demo’s werden gemaakte met sessie musici Tim Drummond, Norman Blake, Karl Himmel en Bobby Braddock. Tijdens een opruimbeurt belandden ze via een vuilcontainer, waaruit ze werden gevist, in de verzameling van Jim Dickinson, althans dat is één van de versies volgens het bijgevoegde boekje. De songs liegen er niet om. Onvoorstelbaar dat een nummer als Morning Song überhaupt weggegooid is geweest. Blij dat Light in the Attic deze muziek voor ons heeft gerestaureerd. Zo wordt de reputatie van Bob Frank een paar jaar na zijn dood ietwat verder opgevijzeld, en recht gedaan. Authentieke americana voor de liefhebber.

Label:
Lagoonside Pictues / Light in the Attic Records


Releasedatum:
12/05/2021