61YPE4OfL9S._SL1500_ 500jg

Tim Easton

You Don’t Really Know Me

Categorie:

door Rein van den Berg

24-12-2021

You Don’t Really Know Me verscheen in augustus dit jaar. Ik was er glad aan voorbij gelopen. Ik kan Tims albumtitel beamen. Hij was aan mijn aandacht ontsnapt. Na zijn eerste vier albums was ik hem kwijt, dus kortom, er zit 15 jaar tussen deze hernieuwde kennismaking. Wanneer ik naar de discografie van Tim Easton kijk op AllMusic.com is hij allerminst naar de achtergrond gezakt, men bleef bij deze respectabele muzieksite, met uitstekende recensies komen, ook na zijn beginperiode. Zoals het zich laat aanzien staat voor 2022 alweer een nieuw album op stapel. You Don’t Really Know Me is een aaneenschakeling van vlotte songs, tien stuks. Songs die je de gelegenheid moet geven om te groeien. Bij een eerste vlotte beluistering zal de waarde van de nummers zich niet meteen aan je prijsgeven. Die blijkt pas bij meerdere beluisteringen. Ook op dit nieuwe album, zijn tiende, heeft Tim het beste voor met zijn luisteraars. Hij geeft nog steeds weinig prijs omtrent zichzelf. Wel begrijp ik dat hij zich hersteld voelt van een destructieve periode, met daarbij een gestand huwelijk op de koop toe. Niet niks dus. Ik lees dat hij dit nieuwe album heeft gebakken met muziekpartners van hey eerste uur Brad Jones en Robin Eaton.

De invloed naar Bob Dylan is mijns inziens aanwezig gebleven, maar beperkt zich wellicht tot de zang, en dan die van een Dylan die zijn opperste best doet. De invloed van Leadbelly schijnt er te zijn, maar ontgaat mij. Tim staat stil bij twee artiesten die eerder dit jaar stierven. Voice On The Radio is ter nagedachtenis aan John Prine, en in River Where Time Was Born staat hij stil bij Justin Townes Earle die zo ongelukkig aan zijn eind kwam. Raar hoe je een artiest na jaren weer oppikt, en dan tot de conclusie kunt komen wat voor een sterke songschrijver deze Tim Easton onverminderd is gebleven. Hoe je het ook went of keert, je kunt niet iedere artiest volgen, daarvoor is het muzikale aanbod te ruim. Ook al beperk je jezelf tot americana of roots-gekleurde muziek. Ik had mijn jaarlijstje voor dit jaar al samengesteld, en hoe langer ik blijf luisteren naar You Don’t Really Know Me hoe aantrekkelijker deze plaat wordt. Een artiest om niet zomaar terzijde te leggen. Een mooie strakke plaat die gehoord dient te worden. Ik was Tim even kwijt. Hij bleek zichzelf kwijt te zijn. Ik kan niet ander concluderen dat dit klinkt als een veelbelovende nieuwe start.

Label:
xBlack Mesa Records


Releasedatum:
27/08/2021