51nDwDTSJAL._AC_

The Artisanals

Zia

Categorie:

door Rein van den Berg

19-08-2021

Angst tot falen was voor mij een onbekend fenomeen totdat het mij ergens gedurende 2020 bij de kladden nam. Ik had de signalen niet herkend, maar was zonder energie geraakt, zeg maar gerust opgebrand. Overwegend het resultaat vanwege een drukke baan, die me langzaam maar zeker steeds verder tussen de vingers door glipte. Gebrek aan energie vloeide eveneens door naar andere terreinen. Op momenten lijkt alles zinloos. Je loopt er met open ogen in. Ineens was ik er helemaal klaar mee. Gelukkig gaf mijn werkgever, terwijl ik dat allerminst verwacht had, ruimte. En na aanloop van een paar maanden denk ik weer grotendeels terug te zijn. De belangstelling voor muziek kwam het eerste terug.

The Artisanals openen hun album met Fear to Fail. Ze steken een hart onder de riem, en hebben met Zia een aangenaam opgewekte plaat gemaakt. Een echte vergelijking heb ik niet, alhoewel ik meteen moest denken aan de drive en dynamiek van een andere Amerikaanse band, Spoon. Ook de muziek van Midlake werd door the Artisanals weer in de herinnering geroepen. De gelijknamige debuutplaat van the Artisanals (2018) ken ik niet, maar naar wat ik lees bevatte die elementen uit de jaren zeventig. Die kom je op Zia ook tegen. Gelukkig is deze nieuwe plaat een flinke stap vooruit, want een vluchtige indruk van hun debuut via Bandcamppagina van de heren viel mij tegen. Zia is getapt uit een ander vaatje. Wie weet heeft producer en engineer Drew Vandenberg zich laten gelden.

The Artisanals hebben een album gemaakt met overwegend vlotte nummers, uitgevoerd door een strak musicerende band. Een serieuze rockband, terwijl je bij die definitie niet meteen moet denken aan stevige muziek. Ze komen overtuigend en met ambitie uit de verf, en schuwen in hun songs zware onderwerpen niet. Waarbij sommige met een knipoog, maar dat gaat niet op voor She’s Looking for the Answer. Dat gaat over iemand, een vrouw, die stierf aan de gevolgen van een overdosis. Een ervaring gebaseerd op feiten. Leadzanger, en gitarist op de meeste tracks, Johnny Delaware schreef het nummer toen hij nog werkte in een pizza’restaurant. Hem werd gevraagd haar naar huis te brengen in plaats van het ziekenhuis. Zelfs een fijnzinnig, ogenschijnlijk niemendalletje, spreekt mij aan. Al was het maar vanwege een zinnetje als ‘Let’s make love in the car, and drive out to the desert.’ Het onbezorgde daarin spreekt mij aan, geeft energie. Gelukkig heeft niet alles een bedoeling. We’re Heading Somewhere, en daarmee tevreden kunnen zijn. Lekker toch, zo zonder doel?

Label:
Rocksnob-Rootsy / Sonic Rendez Vous


Releasedatum:
26/05/2021